pondělí 14. dubna 2014

Offtopic: Moc přísavek na datovém cecku

Tenhle spot se bude týkat hlavně Pražáků a lidí co jezdí v Praze metrem. No ale to neznamená, že si ho nemůžou přečíst i ostatní. Byly doby, kdy pojem chytrý telefon skoro nikdo neznal, byly to spíš jen technologické výstřelky. Tou dobou jsem vlastnil neomezený datový tarif, věc nevídanou. Sice jsem neměl chytrý telefon, ale ten můj zvládal zobrazovat webové stránky a synchronizovat poštu celkem obstojně a to byly zlaté doby. V každé stanici jsem si dotáhnul novou stránku ke čtení, nasynchronizoval poštu a to se krásně stihlo, než se vlak zase rozjel do tunelu.

No jo jenže pak to začalo. Přišel masivní nárůst chytrých telefonů a s nimi nevyhnutelná potřeba datovat. Najednou si v té stanici chtěli všichni něco stáhnout a načíst poštu a tak to šlo postupně do kopru. A už tak poslední rok sleduju, že po příjezdu do stanice se všechny ty verky registrujou do sítě, napojujou na servery a …… timeoutujou, protože prostě rourka s datama je žalostně tenká a zájemců o sosání z rourky je prostě moc. Takže si dneska ve stanici nikdo nic nestáhne a nic nenasynchronizuje. Já jsem na podobné pokusy rezignoval a zase se radši koukám po těch lidech okolo a to je občas mnohem lepší než čučet do displeje. Nezapomeňte, že stále platí pravidlo MHD, že v každém vlaku metra jede aspoň jeden blázen nebo opilec a tak je o zábavu postaráno.


Nezdá se, že by operátoři měli zájem na současném stavu něco měnit a tak to lepší asi nebude. I když jsem se dočetl, že na nové trase D by mělo být pokrytí hodné našeho tisíciletí, dokonce i uvnitř tunelů. Má to zatím tedy jen jeden háček a to, že se operátoři nějak nejsou schopni dohodnout s Dopravním podnikem na ceně, ale to se nakonec nějak podá. Na druhou stranu budeme muset poslouchat to bezobsažné tlachání už i za jízdy. A protože za jízdy je hluk, tak do toho budou všichni o to víc řvát. Ale já jsem klidný. Dčko je daleko a stávající trasy ještě hodnou dobu zůstanou při starém. Jsem sice z IT branže, ale někde by se ta technologie asi fakt neměla hnát zbytečně dopředu, co?

2 komentáře:

12HonzaDe řekl(a)...

Zlaty slova... Jednu dobu mi to vadilo, ze uz se neda poslat ani sms.. Pak jsem ale objevil znova krasu.."nedostupnosti"..:)
Neco na tom bude!!! 12:)

Majk řekl(a)...

Kdyby u nas fungovala konkurence, jeden operator by zatnul zuby a zainvestoval do toho a pak to vydaval za konkurencni vyhodu, diky ktere by nalakal nove klienty od tech ostatnich. Myslim ze by jich nebylo malo, vzhledem kolik lidi metro denne prepravi...