čtvrtek 4. března 2010

GPSed route logger

Období, ve kterém všichni běžci netrpělivě vyhlížejí první závody, aby pak mohli jejich začátky nekompromisně přepálit a vařit se pak až do cíle, si zpestříme pokračováním minirecenzí na užitečné GPS aplikace do telefonu, které sportovcům zpestřují sportovní život.

Po minulém sportovně laděném SportyPal se dnes kouknem na GPSed.

GPSed není tak jednoznačně orientovaná na sportovce, ale je to spíš takový skutečný route logger. Ale to co nabízí, dělá skutečně dobře. Aplikace se do telefonu pořizuje za mojí oblíbenou cenu a to že zadarmo. K dispozici jsou verze pro Windows Mobile (s dotykovým displejem i bez něj), Java/Symbian, iPhone a BlackBerry. Předpokládám, že všechny verze jsou si +/- podobné, ale nejvíc se přirozeně rozvíjí verze pro Windows Mobile a iPhone. Poslední dění kolem aplikace je možné na blogu, který je napojen na site GPSed.com.


Poté, co nastartujeme aplikaci a vybereme si logování nové trasy, se nám objeví hlavní stránka aplikace. Máme zároveň možnost pokračovat v logování předešlé trasy, což se dost hodí, když si aplikaci nechtěně vypnete. Jakmile se hneme z místa tak aplikace ukazuje aktuální rychlost, směr na kompasu, zdolanou vzdálenost a čas naší cesty. Na další stránce aplikace si pak můžeme prohlížet již absolvovanou trasu. Buď máme koupenou placenou verzi, pak ji vidíme na mapě pomocí Google Maps, nebo máme verzi zdarma a pak holt vidíme jen křivku. Na poslední stránce aplikace jsou pak vidět podrobnější informace o cestě jako například maximální a průměrná rychlost, maximální výška, uběhnutý čas atd.


Hned jak ukončíme logování trasy, máme k dispozici několik možností, co s právě zaznamenanou trasou uděláme. Můžeme ji odeslat na server GPSed.com kde si ji potom můžeme detailněji analyzovat, sdílet s ostatními uživateli služby GPSed nebo si ji jen zařadit do své soukromé sbírky tras. Z toho co jsem napsal je tudíž jasné, že aplikace je integrovaná s webem GPSed.com podobně jako SportyPal. Přímo z mobilní aplikace si můžete trasu uložit na filesystém telefonu ve formátu GPX. Z webu potom ještě do dalšího formátu KML. Pokud jsme fanoušky sociálních sítí, máme hned v aplikaci možnost obšťastnit naše spolusociály naší trasou přímým sdílením na Facebook, MySpace, Twitter a blogovací systém Googlu Blogspot.com.

Site GPSed.com

Tak a tímto bych ukončil pro tuto chvíli zkoumání těchto GPS trackerů, protože závody jsou za dveřmi a já taky musím jít natrénovat nějakou kvalitu, abych se mohl na závodech vařit s vámi.

No a nakonec tady mám ještě dva další odkazy na podobné programy, které ale ať si ctěný čtenář ozkouší sám. Jeden je Run.GPS a druhý je navmi, který mi ovšem na mém smartphonu bez dotykového displeje nejede.

Žádné komentáře: