pátek 30. prosince 2011

Dřív než můj Polar zaklepe bačkorama

Jako správný běhonováček jsem si v roce 2004 po prostudování hromady tréninkové literatury a po nabytí úzkostného dojmu, že bez sporttesteru to prostě nepůjde, pořídil Polar S410. Tenkrát to bylo jednoduché. Kromě Polaru tady v podstatě jiná firma nebyla a tak průzkum trhu a výběr modelu nedal moc práce. Byl to držák a kromě občasné výměny baterky v hodinkách nebo v hrudním pásu s ním nebyly absolutně žádné problémy. No jo, jenže nic netrvá věčně a loni už dával najevo, že jeho dny začínají být pomalu sečteny. Samovolně se restartoval a vůbec byl takovej nepříjemně nestabilní. V servisu vyloučili problém s baterkou a provedli vědecký úkon adjustace kontaktů, jak to nazývali, a hodinky dalších pár měsíců fungovaly výrazně spolehlivěji. Jenže měsíc zpátky se zase Polar začal vzpírat. Další servisní zásah ho resuscitoval zpět na tento svět, ale už mu nevěřím ani čudlík mezi očima.

Polar S410

No a než zasvítí na displeji poslední „Good bye“ a já si pod vousy zamumlám „Král je mrtev, ať žije král“, tak bych měl už rád jasno v tom, co mě bude ukazovat číslíčka jako jeho nástupce. Ono je vůbec nejlepší ujasnit si, jaký by ten nový král měl být. Dřív jsem furt sledoval tepovku, intervaly a všechno možný a byl jsem na těch číslíčkách a grafech v počítači dost závislej. Nojo jenže to se za poslední rok a půl dost změnilo a když to občas zrovna neukazuje, tak mi je to i trochu fuk, protože stejně někam doběhnu a pak se vrátím a ty číslíčka mě už zas tak neberou. Takže z tohohle pohledu by to vypadalo na nejlevnější model, co ukazuje jen tepovku a šmitec. Ale je mi jasný, že nová hračka se spoustou novejch možností dodá mému snažení nové impulsy a bude s těma číslíčkama zase sranda. No, a protože ceny toho, co přichází v úvahu, jsou docela dost vysoký a než za něco vypláznu něco kolem sedmi palackejch, tak chci mít jistotu, že je to to pravé. Naštěstí modely v tomhle segmentu se mění jen pomalu a není to jak s mobilama, tak si myslím, že získané poznatky budou mít rozhodně vysokou trvanlivost.

Takže já si tady trochu zaspekuluju, a kdybyste měl někdo nějaké osobní poznatky k tématu, tak mi je prosím dejte do komentáře, abych nežil v bludu a vedl své myšlenky tím správným směrem.

Tak prvním dobrým krokem je vybrat značku. Co se Polaru týče, tak si myslím, že jim lehce ujel vlak, ale zase na druhou stranu jsou to fakt držáky a lety prověřené. Jen se mi nelíbí ty jejich přívěšky na boty a všude, abych si byl schopnej změřit, kolik jsem toho vlastně uběhnul nebo ujel. Suunto mi nikdy nepřišlo moc důvěryhodný, tak tudy asi radši ne. Pak tady máme Timex s jeho modely jako třeba Run Trainer. Musím říct, že s těma jsem neměl absolutně žádné dočinění a neznám ani nikoho, kdo ho používá, tak tady budu vděčný za jakékoliv informace. Sigma dělá dobré cyklocomputery, ale do sporttesteru bych od nich asi nešel. No, a pokud vynechám obskurní východoasijské modely v Gigasportu nebo Hervisu, tak už zbývá jen Garmin, který je teda momentálně můj favorit.

A musí to bezkonkurečně umět následující. Měřit HR, používat GPS pokud možno bez žádného dalšího přívěsku, tedy rovnou v hodinkách, komunikovat s počítačem buď přes kabel (USB) nebo bezdrátově (ale žádný audio chrčení nebo infra jako má Polar, to už je dneska mimo mísu). Získaná HR a GPS data importovat do nějaké obecně rozšířené webové aplikace. Musí mě to umět upozornit, že jsem uběhl kilometr, nebo ještě líp nějakou přednastavenou vzdálenost, a sejmout v tu chvíli mezičas. Tedy něco jako auto lap. Musí to ukazovat v jednu chvíli HR a zároveň absolvovanou celkovou vzdálenost a aktuální tempo. A musí to být bezpodmínečně vodotěsné. Se zapnutou GPS by to mělo vydržet alespoň půlironmana, tedy tak min 6 hodin. No a nic jinýho asi nepotřebuju. Jo a ještě by se to mělo dát nosit jako klasické hodinky do práce.

Momentálně po asi tříhodinovém zevrubném průzkumu trhu mi z toho vychází jako vhodný kandidát GARMIN Forerunner 210W HR Premium, ale nebráním se žádným jiným nápadům. Obzvlášť ty Timexy mi nedaj ještě spát. Jen už teď konstatuju, že 310XT mě nějak nezaujal designově i když toho umí určitě spoustu.

Já vím, není to jednoduché, tohle dilema výběru. Zlatej rok 2004 J

15 komentářů:

Majk řekl(a)...

Ja cekam na Garmin 910XT, neni to takova cihla jako 310...:-)
http://www.dcrainmaker.com/2011/10/garmin-forerunner-910xt-in-depth-review.html

Renda řekl(a)...

No tomu říkám podrobná recenze :-) Ale pro mě toho umí až moc za moc peněz.

Aleš Zavoral řekl(a)...

Cau Rendo, ty 910XT vypadaji fakt dobre, tedy co se tyce funkci. Nicmene podle me jsou lepsi sporttestry s externi GPS, zvlast pro vytvrvalostni sporty. Ja mam Suunta T3 s externi GPS a zavody na 24h a vic pro ne nejsou problem navic i kdyby, maly tuskovky v GPS muzes kdykoliv vymenit. Hodinky s interni GPS budes muset mit stale v nabijecce. Urcite bych jeste koukal na to kolik udaju muzes videt najednou, protoze neustaly prepinani mezi ruznymi display mody pri zavodu otravuje a pak omrzi. Od Suunta sem mel asi mesic i tu nejvyssi radu T6, ale pak sem se vratil k T3/T4 jsou podle me lepsi. T6 jsou v zakladu hrozne stary stroje,ktery jsou jen mirne inovovane a kde si ani ted jeste nemuzes nadefinovat ruzne pracovni zony pro HR:( U T3/T4 samozrejme ano. Jinak na Suunto jeste ocenuju design,vypadaji velmi civilne,takze ani nikdo nepozna ze je to sportterster a vubec je nesundavam.

Anonymní řekl(a)...

Já bych šel do cihly Garmin 310GT, ale to je dáno tím, že normálně hodinky nenosím, jen na sportík. Pak splňuje všechny Tvoje ostatní požadavky. Recenze netřeba, mrkni k Máselníkovi :-). Škoda jen toho dolaru nahoře teď, v létě by se Ti kupoval veseleji...

Jinak nedám dopustit na jeho předchůdce, Garmin 305, jen to chce určitě workaroundy, jako třeba na plavání jde pod čepičku apod.
Honza Kavalír

Anonymní řekl(a)...

No hlavně nezapomeň koupit ty Garminy hned 2, abys měl s čím běhat, když ho budeš mít v opravě :) Můj pocit z většiny okolo, která si ho pořídila v poslední době.
Jinak jsem postřehl, že nemáš jako povinnou vlastnost uvedenu vodotěsnost, to je právě jedna z deviz polaru, který je dlouholetou vlajkovou trilodí (já to pamatuju, jak po revoluci přišly první testery a triatleti byly jejich průkopníky). Takže na tu vodotěsnost bacha.

Renda řekl(a)...

Ne ne, vodotěsnost tam mám jako jeden z požadavků. Bez toho by to bylo všechno o ničem.

Advid řekl(a)...

Renda: Jestli ses tam ještě neproklikal, tak tady je i přímo recenze Timexu: http://www.dcrainmaker.com/2011/11/timex-run-trainer-gps-in-depth-review.html

A tady máš rovnou souboj: http://www.dcrainmaker.com/2011/08/new-timex-run-trainer-vs-garmin-fr210.html :-)

Renda řekl(a)...

Advid: Díky za odkazy, to je přesně co jsem potřeboval.

Blondýna řekl(a)...

ahoj, jedno slovo do pranice od buchty :) Nike +GPS hodinky. Ale jsou ask drazsi Ned ty Harmonie :((

Serža řekl(a)...

"Suunto mi nikdy nepřišlo moc důvěryhodný, tak tudy asi radši ne." - to mi nepřijde jako moc racionální názor :-) Zejména protože Suunto a Polar je vlastně jedna firma, jen kdysi rozdělená...
Jinak já mám už asi 5 let Suunto t6 a nemůžu si stěžovat.

Renda řekl(a)...

Serža: No trochu jste mě s Alešem nahlodali a prozkoumám i Suunto. Díky.

Tybrďo ten Timex Run Trainer je taková novinka, že to sem ještě nikdo nedováží. A to se to teď dalo v Americe pořídít za neuvěřitelnejch 189 dolarů. Tady to bude tak za sedmičku minimálně. Ach ty tržní paradoxy. Budu se muset poohlédnout poněkom, kdo tam je a bude se brzo vracet :-)

Majk řekl(a)...

Suuntu ujizdi vlak, rada T je zastarala, navic pry bude koncit a rada M a novy modely jako Quest jsou takovy polovicaty. Jsou to sice hezky hodinky, nicmene ja uz bych do nich nesel...:-)

Renda řekl(a)...

Tak neoficiální vyjádření servisu Garmin:
"Forerunner 110,210 neslouží k plavání, hodinky jsou sice vodotěsné ale během plavání na těsnění působí daleko větší tlaky a proto se k plavání nedoporučují"

Takže bohužel vyřazuju z bodu svého zájmu a zatím zůstává Timex Run Trainer.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, souhlsím, že Garminy to chce opravdu 2, funkce jsou sice super, ale kvalita je dost mizerná :-). Já jsem takhle pořídil FR110 a poté co jsem ho poslal do servisu jsem zakoupil FR60 s footpodem (hlavně proto, že se s ním dá plavat). Než mi přišel zpět ten FR110 tak jsem si tak zvykl na FR60, že tu 110 mám jen jako zálohu - teď ji ovšem zase využiju páč do FR60 mi začalo při plavání téct.

Musím říct, že footpod mě příjemně překvapil - běhám v Nike, takže je schovanej v podrážce, nemusím čekat na začátku běhu 5 minut než se chytí satelity (tohle je fakt vopruz) a přesnost je minimálně srovnatelná, někde i lepší (např. když se běhají třeba kolečka v parku, nebo úseky kolem kuželu). Narozdíl od GPS to ukazuje (přesně) aktuální rychlost a nemusí se to po každým běhu nabíjet.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Ahoj, já bych se garmina nebál. Nejsem sice nijak obzvlášť statisticky významný vzorek, ale měl jsem FR 305-tku, pořízená v roce 2006 a dosud funguje i s originál baterií (prodaná známému, takže ji sleduju), následně už skoro 3 roky používám 310XT a kromě občasných excesů s dobíjením, které přisuzuji oxidaci elektrod, není problém. Na kole jsem měl E705-tku, po skoro 3 letech bezproblémového provozu jsem ho zaměnil za e800, 705 je u jiného známého a funguje taky bez problémů.
Ve svém okolí mám řadu uživatelů garmina a nijak tragicky to nevidím.
Já bych asi jako 1. vyřešil jestli externí GPS kousneš nebo ne, čímž se Ti výběr výrazně zjednodušší. Za sebe externí čidlo nekoušu a výdrž kolem 20-ti hodin 310XT nebo 910XT už je dostatečná i pro pomalé ironmany :-). Přeji správný výběr.