úterý 1. prosince 2009

Doblba s uchem

Tak a už je to tady zase. Dovolím si použít lehčí parafrázi z filmu Doblba. Tak jako lidi dělají doblba stále ty samé chyby, tak mě pravidelně doblba těsně před plaveckým kempem navštíví zánět v uchu. Letošek samozřejmě není výjimkou. Za ty tři roky to už mám celkem spolehlivě odpozorované. Cca měsíc a půl před kempem začnu chodit třikrát týdně do bazénu a můžu si být jistej, že se tak zhruba po měsíci objeví zánět v pravém uchu. To levé je kupodivu nějaké odolnější a zůstává ušetřeno. Naštěstí to nebolí. Ucho je jen zalehlé a občas se objeví lehký problém s rovnováhou jak je z toho asi ten hlemýžď zblblej.

Letos je to naštěstí celý týden před kempem, takže je ještě dost času na nápravu. Ale třeba před dvěma roky se zánět dostavil dva dny před akcí a to teda žádnej med nebyl. Nelenil jsem a šupky dupky na ORL. Tam tradiční fronta jako prase, takže hoďku a čtvrt čekání. To mě ale už nějak po těch letech nevzrušuje, a když je člověk patřičně vybaven, tak mu to uteče jako voda. Po vyšetření jsem obdržel kýžený recept na kapky a šel jsem se léčit. Uvidíme, jak rychle to pomine. Obvykle to trvá tak tři čtyři dny.

To je ovšem jen léčení následků. A tak jsem se rozhodl, že po těch pár letech zaujmu postoj takový, abych podobným taškařicím předcházel, a pokusím se o nějakou prevenci.

Momentální metoda, kdy používám jen plaveckou čepičku, je evidentně nedostatečná.

Další možností je používat něco radikálnějšího. Například loni na kempu Vláďa slavil (nejen u přítomných žen) velký úspěch s epesní neoprenovou kuklou. To mi ale přijde už trochu moc extravagantní.

Vhodnou volbou tedy bude pořídit si špunty do uší a kombinovat je s plaveckou čepičkou. A tady bych vás, své auditorium, rád poprosil o pomoc. Jaké špunty do uší jsou vhodné? Kde se prodávají? Jsou jen na jedno použití nebo na víc? A jaké s nimi máte zkušenosti vy?

A nebo si mám do ucha radši nacpat česnek, nechat nalít žraločí chcanky nebo slivovici? :-)

7 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

na záněty zvukovodu jsem za mlada trpěl hodně. Špunty jsou na více použití, ale já nějak nemám rád, takže jsem celý před a pubertální věk proplaval s chomáčkem vaty namočeném v heřmánkovém oleji. Podle mé zkušenosti nic lepšího a vodotěsnějšího není.
Pozn. ORL a fronty tam z duše nenávidím! Navíc třeba u nás se nejde obědnat.

Anonymní řekl(a)...

Pro Ječmínka: Obědnat možná ne, objednat snad ano :-)
Jinak díky za dobrý tip s tou vatou namočenou v heřmánkovém oleji...
Ondra

Vl001 řekl(a)...

Já jsem špunty pořídil. Napotřetí jsem koupil Speeda (mají tvar "šišky") a ty jsou ty pravé. Od doby, kdy je používám, jsem téměř bez problémů. Možná je to tím, že teď ani neplavu :-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

no jo no, jsem obědval pozdě, tak jsem holt obědnal no:-))

ironman řekl(a)...

Muj byvaly trener a prvni porevolucni Mistr CSR v dlouhem triatlonu PCH to dela nasledovne. Cepicka, zlute spunty z lekarny za par susnu, po plavani usi vytrit do sucha tycinkou s vatickou a na ucho kulicha.IM

Renda řekl(a)...

Tak jsem si objednal tři různé druhy špuntů do uší. Tak uvidím, kterej bude ten pravej. Kdyžtak provedu menší srovnání v nějakém dalším spotu.
Kulicha nasazuju hned po odchodu z bazénu. A zavedl jsem to vysušení ucha tyčinkou s vatou. To by mohlo dost pomoct.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

při vysoušení tyčinkou dávej hodně bacha. Často je voda s mazem nebo maz sám zatlačí hlouběji do ucha, než by se dostaly normálně. Držím palce s těmi špunty a na srovnávačku jsem zvědav.