úterý 11. června 2013

Teda to jsou stavy

Víte co je nejhorší pro triatlonistu? Když píchne? Když mu praskne neopren na zadku nebo na pupku? Když se v cíli pozvrací? Samá voda, samá voda. Nejhorší samozřejmě je dostat rýmičku přesně na přelomu května a června. To totiž znamená, že se na start ani nepostavíte, natož aby se vám mohly stát původně zmiňované hitovky. Někde jsem něco neuhlídal a než jsem se otočil, tak to postihlo i mě. A já říkám kurva drát na kvadrát.

To jsem si takhle v pondělí večer plaval v bazénu a v úterý ráno jsem už skoro nevstal z postele, jak jsem byl vyřízenej. A dneska načínám třetí týden týhle mizérie. Ale aby to nebylo tak monotónní tak ono to má i vývoj. První týden jsem byl tak unavenej, že bych nejradši prospal celej den. Bolelo mě všechno i klouby a šlachy, mozek nejel ani na 50%, ale horečka nikde, kašel nikde, rýma nikde, prostě jen low energy level. Takže Czechmana jsem vypustil. Předtím jsem tedy vypustil i sprint v Poděbradech, ale to bylo z důvodu vítání občánků, takže to se nepočítá J


 
Po týdnu agonie jsem se rozhodl, že zkusím něco potrénovat a buď to rozběhám, nebo opravdu lehnu. Dal jsem jeden běh, jedno kolo a pro jistotu ještě jeden běh a tepovka se pohybovala v takových výšinách, že jsem to radši dál nedráždil. Ale stav se bohužel nikam nepohnul a musel jsem zrušit účast na sprintu v Ostré.

No a o víkendu se to konečně vybarvilo a začalo mě škrábat v krku a nos mám plnej hustýho hlenu. Ale aspoň už vím, s čím je třeba bojovat. A tak věřím, že už budu moci jet v sobotu do Račic. No ale přišel jsem o víc jak dva týdny nejdůležitější přípravy na Moraviamana. Takže z vrcholu sezony nebude nic a pojedu si to tam tedy nejspíš jen užít a přežít J

Když si tak promítnu poslední 4 roky, tak se mi tohle zdravotní faux pas stává až nepříjemně často. Namátkově jsem v minulosti přišel o PIM, maraton ve Stromovce 2x, Doksymana, o Czechmana 2x, IT Triatlon, málem jsem neodjel na Horskou výzvu … Nejenom, že to člověka zamrzí, ale propadne i startovný a tak jsem za ty roky docela pořadatele zasponzoroval, ale tak to holt je.

 
A jak řešíte vy, aby se vám taková rýmička v tu nejmíň vhodnou dobu vyhla obloukem? Protože mě už nic moc nenapadá. Do zakouřenejch hospod nechodím, vlastně už skoro nechodím ani do těch nezakouřenejch L. Cestování MHD se bohužel nevyhnu. V práci open space. Pravidelně jím vitaminové kompexní tablety. Že bych zase po delší době zkusil Wobenzym? A nebo to otužování?
Ale stejně si myslím, že taková rýmička je hlavně zapříčiněná stavem mysli. Jak si člověk připustí, že by mohl něco chytnout, tak to má jistý a už předem spočítaný. Občasný stres v práci si taky určitě něco přidá. Ale co dělat, nejsou na to důkazy J

14 komentářů:

jana řekl(a)...

možná ses zacyklil. Někam se přihlásíš, bojíš se, že dostaneš rýmičku a ... je to tam. Zkus nějakou last minute. Ráno se vzbudíš, rozhodneš se: jedu na závod a jeď. Rýmička to nestihne :-)

Renda řekl(a)...

Jo to se lehce řekne. Jenže co jsou lidi všema těma Behejcomama, Bežeckejmaškolama, Bezvabehama, Etriatlonama a vůbec těmahle pofidérníma serverama zblbý, tak všichni sportujou a závody jsou už i u nás vyprodaný dávno předem, tak to na nejaký last minute nevypadá :-) Ale každopádně je to celkem revoluční přístup a inspiruju se jím. Nakonec tu rýmičku vždycky někdo dostane a prodává startovný na poslední chvíli :-)

koyama řekl(a)...

Co zkusit něco s imunoglukanem. Svýho času jsem měl každou chvíli virózu a později se to doknce transformovalo do angín. Po tříměsíční kůře jsem měl na skoro dva roky klid.

Advid řekl(a)...

Zkusil bych to otužování.

Jinak Aldaman chytil taky od dětí virózu, tak si to můžete rozdat ve speciální kategorii rýmičkářů. :-D

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tohle je dobrý a aktuální téma, hlavně teď před Moraviamanem. Moje vlastní zkušenost: kvůli rýmě jsem musel zrušit pouze jeden start, kdysi Pražský půlmaraton, ale prakticky před každým důležitejším závodem mám z nachlazení strach, protože to prakticky může přijít kdykoliv. Řeším to jakousi autosugescí, prostě si řeknu, že nesmím nastydnout, že objektivně k nastydnutí není důvod a tak že zkrátka nenastydnu. Jak píšu, většinou to funguje, ale obavy, že by to nastalo úplně vytěsnit nikdy nedokážu. Taky jsem si všiml, že u rýmičky a podobných stavů se podle situace značně liší subjektivní vnímání vlastních pocitů. Když o něco jde (třeba se blíží závod), člověku je na padnutí, cítí se na dně a příznaky si zveličuje, ale jakmile o nic nejde (třeba se závod zruší), člověk se najednou cítí mnohem líp, najednou jako by se uzdravil. Aspoň já to tak mám. Držím palce ať do Otrokovic odjedeš fit. Martin Mastný.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Rendo, otužování a slivovice. Co jsem předloni začal jezdit i přes zimu kosa nekosa a když jsem se cítil "chladněji", dal po dojezdu maličkého panáka slivovice, jsem výrazně méně nemocný a i průběh "rýmičky" je takový, že v lehkém tréninku nebrání. Spekuluju i nad zimním plaváním, ale to mi nějak nevychází časově, zatím.

Anonymní řekl(a)...

¨Pavel N.
Z praxe.:-) Můžeš dělat co chceš, brát co chceš, ale když to má přijít,tak to příjde.Stačí si protřít oči po kýchnutí nemocnýho člověka a organismus lehce oslaben treninkem je zavirován a už v tom lítáš. To by jsi se nesměl pohybovat ve veřejných prostorech a musel by jsi se vyhýbat lidem. To s určitostí nelze, takže... Je jen škoda,že to přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Já to mívám pravidelně s prvníma rýmečkama na jaře a to si dávám setsakramentský pozor!

12HonzaDe řekl(a)...

Rendo, to bude dobry.. na dalku bych to diagnostikoval, jako "privolana ryma" .. prosta ta, kterou si svymi obavami sam zpusobis..:)
Jana ma skvely napad.. zkusit vzit neco v last minute.. to se nestaci rozvinout:).
Drzim palce.. 12:)

Unknown řekl(a)...

Hele já to mám némlich to samé. Čtvrtý týden se v tom plácám až jsem se doplácala do angíny. Pořád jsem si říkala: tohle nic není, to taky nic není, až už se to nedalo nějak ukočírovat a lehla jsem. Je mi tak mizerně, že jsem dokonce doma, což běžně nedělám. Kromě angíny mě bolí záda a smrkám a chrchlám... :oDDD
To nebude jen předzávodní stav, já sice měla jet na desítku do Olomouce, ovšem co je to desítka, že? ;o))
Prostě běhá republikou nějaký hnusný a zákeřný virus, protože to má kde kdo - i neběžci ;o)
Dej se brzy do kupy

Láďa S. řekl(a)...

česnek Rendo, česnek!!

Renda řekl(a)...

No tu slivovičku, tu si nechám líbit, snad z ní nechytnu další "virózu" :-). Česnek by taky šel, ale opatrně. Ale to lezení do studené vody nebo pod studenou sprchu mi zatím nejde do portfolia.

12HonzaDe řekl(a)...

No s tim cesnekem bych opatrne..:)
Jak se rika.. jez hodne zeleniny a nebudou k Vam chodit nemoce, jez hodne cesneku a cibule a nebude k Vam chodit nikdo!:)
MSF! 12:)

Láďa S. řekl(a)...

jen se toho česneku tak nebojte, mně za poslední rok vytáhl ze série viróz a angín, jaká nemá obdoby; holky doma trochu brblají, to je pravda, ale to je cena, kterou jsem ochoten zaplatit ... no a pointa je taková, že jsem sice celkem zdráv, ale zato jsem si pořídil první běžecké zranění (ať už souvisí s prvním ultra nebo ne), prostě vždycky si něco najdu, abych se mohl flákat v nejkrásnější části roku

Anonymní řekl(a)...

I já preferuji česnek - dle hesla : kdo jí cibuli k tomu nechodí lékař, kdo jí česnek, k tomu nechodí nikdo :-) Taková sklenice zelí, česnek, cibule, čaj s medem a neříkej mi, že nejsi do 3dnů cajk :-D Taky existuje metoda "to vypotit" - prostě se navlíkneš, dáš hoďku běhu až ti bude chcípnutí, vypotíš 3litry, zalezeš do peřin a ráno hurá do tréninku. Honzis (bohužel já teď mám brigádku ve vytopeném sklepě, takže jsem mrtvej jinak)