čtvrtek 7. dubna 2011

PIM půlka 2011 – Pořádně silnej vývar

Jak jsem se tak osobně bavil se spoluběžci i četl na fórech a blozích, tak den, kdy se konal letošní pražský půlmaraton, asi nebyl běhu moc nakloněn. No pokusím se teď dát dohromady recept, podle kterého byla tahle sobotní lidové taškařice uvařená.

Tak za prvé je potřeba všechny suroviny pořádně vychladit. Tři čtyři měsíce zimy je tak optimální pro to, aby si běžci na zimu zvykly a bylo jim z jara dobře. Jakmile jsou všichni na zimu aklimatizovaní, tak je potřeba u pana Poručímevětrudešti objednat na den závodu pořádné teplíčko. To se budou všichni tetelit blahem, jaké je nádherné počasí. Diváků přijdou zástupy a co teprve objednané černé hvězdy. Ty budou ve svém živlu. A hlavně je potřeba získat hodně masa. Protože pořádný vývar se dělá z hodně masa. Když už máme tolik masa, že by se nám už málem do hrnce nevešlo, tak vytáhneme vychlazené suroviny a jdeme v tom pěkném teplíčku vařit. Takže přidáme na plameni a než se oteplí, tak si připravíme směs. Maso smícháme s atraktivním kořením. To by tak hrálo, kdybychom letos nezískali nějaké osobnosti, aby se média mohla popást. Do toho ještě trochu podivínů co skáčou po jedné noze nebo aspoň běhají pozpátku a jdeme do toho.

Nejdůležitější je před vhozením do hrnce všechno maso a koření nacpat do mlejnku. A po startu pomalu mlít a tím plnit hrnec. Ale pozor. To nejdůležitější z mlejnku vypadne hned na začátku a to jen několik zrnek máku. Tomu se musíme věnovat maximálně, protože to dává našemu vývaru lesk a slávu. Nejlíp je na nějakého černocha pověsit kameru a zabírat ho celou hodinu závodu. To, jak jsou na tom domorodí běžci, není až tak moc důležité a není o tom potřeba během závodu vůbec informovat. Ono by to ani nešlo, protože naše časomíra je trochu nedeterministická a aktuální údaje z mezičasů jsou holé věštění. No ale mezitím jsme všechno namleli a už se to pěkně vaří a kouří a bublá v hrnci.

Jak se tak maso pohybuje hrncem, tak ztrácí vodu. Tu je potřeba k masu přilévat. Ale ke konci už to není tak důležité, protože chceme, aby se nám vývar pěkně zahustil. Jenže ono spousta masa na to v tom teplíčku nemá a od 16km začíná kolabovat. A čím déle maso vaříme, tím ho kolabuje víc. Takové maso sbíráme z povrchu vývaru a odstraňujeme, aby byl vývar čistý.

No a to už jsme s vařením u konce. Mák máme dávno z hrnce pryč a silný vývar už jen necháme dobublat do konce.

Začíná to pěkně připalovat
No taky jsem se nechal v sobotu uvařit. Pro mě vražedná kombinace jediného horkého dne v jinak chladném období udělala svoje. Od čtvrtého kilometru jsem se vařil ve vlastní šťávě. Pot ze mě lil. Nevětrající firemní cyklodres se na mě lepil jak někde v tropech. Na každé občerstvovačce jsem do sebe nalil aspoň sedm kelímků, ale po kilometru jsem měl už zase žízeň jako trám. Navíc se dostavil klasický a v tomhle počasí očekávaný problém s dechem. Takže od dvanáctého kilometru to byl kontrolovaný posun k cíli s tím, aby to snad se mnou někde neseklo. No byl to tuhej boj. Asi jsem si pěkně naboural termoregulaci, protože ještě půl hodiny v klimatizovaném vlaku ze mě crčel studený pot. Prostě se mi to nepovedlo a absolutně jsem si to neužil. Čas 1:53:05 je dokonce negativní osobák. A těch padáků co letos bylo. Kam se hrabe maraton. Je vidět, že pod marketingovou masáží, dostane odvahu postavit se na start skutečně kdokoliv.

Na druhou stranu organizačně to bylo letos rozhodně nadprůměrné. Žádný chaos v koridorech, kadibudek spousta, nikde větší fronty a v cíli to taky pěkně odsejpalo. Letošní tričko je obzvláště povedené. Tak snad jen na druhých deseti kilometrech mohly být ty  občerstvovačky dvě a ne jen jedna. A real time mi nakonec taky po upozornění opravili, takže organizátor má za mě pochvalu. Televizní přenos byl jako vždy trochu slabší, ale já vím, že long distance běhy nejsou v televizi moc atraktivní. Holt z hovna bič neupleteš. V Pardubicích si budu muset trochu zlepšit půlmaratonský apetit. Tak v neděli v Nymburce na desítce ahoj.

P.S. Taky jste si všimli toho nádhernýho záchranářskýho pidiautíčka co operativně jezdilo kolem tratě? To mi přijde jako bomba nápad. Dostane se všude a záchranář nemusí tahat všechno v batohu na zádech.

7 komentářů:

R V M řekl(a)...

Taky jsem loni běžel rychleji (1:41), letos to prostě nešlo.
TV přenos jsem taky někde viděl okomentovaný tak, že koukat hodinu na pár bubáků není nic moc..
:-/

Unknown řekl(a)...

Opět úplně nejlépe a vtipně a výstižně popsané! Byl to prostě boj..

Advid řekl(a)...

Musíte trénovat i v teple na běhátku, když už se vrháte do jarních závodů, kde může být teplo. :-) Já trénoval a PIM jsem neběžel. Ale kdybych běžel...
:-D

Martina řekl(a)...

:D Výstižný

vtt řekl(a)...

taky mne bylo vedro ale zavod se mi povedl, o 5,5 min zlepsenej osobak. Kdyby nebylo vedro tak asi jeste i lepe, ale co bych pak zlepsoval priste ze jo:)Bezel jsem v tilku a kratkejch elastakach, ale kdy jsem videl co meli nekteri lidi na sobe na startu tak jsem i par omdlelych cekal. vtt

Renda řekl(a)...

No příště musím chodit víc do sauny aby si plíce zvykaly ;-)
Jeden náš kolega dokonce v půlce sundával elasťáky a dobíhal jen v apartních trenýrkách. Dívky šílely. :-)

Lucie řekl(a)...

A divky si sundavaly tricka a behaly jen v podprsenkach...moc hezky napsany!