neděle 30. května 2010

Vztah posedu na kole a bolesti šlach pod kolenem

No tak tentokrát to nebude klasický humorný spot, ale spíš taková prosba směřovaná k vám, mým drahým zkušeným čtenářům. Když jsem teď jako přípravu na Regensburg začal jezdit na silničce dlouhé tréninky přes 100km, tak jsem začal zjišťovat nemilou věc. Ke konci tréninku mě začnou bolet šlachy pod kolenem z venkovní a zadní strany nohy a to obzvlášť na pravé noze. Jako třeba včera po 103km průměrem 31,5km. Když pak nezvolním a rvu to furt dál, tak zřejmě tím, jak ulevuji kolenu, dojde k situaci, že mě začne bolet v koleni vpředu vpravo dole. To se stalo například před třemi týdny po tréninku 162km průměrem 30,5km/h. Ty šlachy jsou celkem v pohodě, protože během dvou dnů přejde, ale s tou bolestí v koleni jsem musel minulých 14 dnů pauzírovat, aby se to srovnalo. Když jsem jezdil vyjížďky do 70km, tak to bylo v pohodě, protože tyhle problémy se dostavujou tak po 90km. Je jasný, že je to buď špatným nastavením posedu na kole, nebo špatným nastavením kufrů na tretrách, nebo obojím. Ještě bych měl připomenout, že moje nohy jsou spíš do X a při šlapání mám radši větší vzdálenost mezi špičkami než patami a do pedálů tlačím spíš venkovní stranou chodidla.

Natočil jsem tedy následující krátké video, kde je vidět klasický posed a dva druhy posedů na hrazdě. Jako bonus ještě pohled zepředu a zezadu. Na internetu jsem vykoukal, že při zalehnutí do hrazdy by měly být ruce do pravého úhlu, což se u mě neděje a bude zřejmě potřeba namontovat kratší představec. O klasickém držení za brzdy už nemám představu vůbec žádnou. Prosím zkušené cyklisty o nějakou radu, jakým směrem se vydat při ladění posedu. Možná by to chtělo sedlo trošku dopředu, což ale koliduje s pozicí kolene při vodorovných klikách.


Tady je ještě fotka, kde je vidět nastavení předozadní pozice při vodorovné poloze klik. Jak je vidět z naznačené přímky, tak místo aby těžnice z kolene procházela závitem v klice, tak je o dost vpředu. Takže se zkrácením představce by se to dalo taky korigovat.

Po zvětšení fotky je vidět svislá čára procházející závitem kliky.

No nevím, moc se v tom nevyznám a rád si nechám poradit od zkušených matadorů. Za vzácné a především pak za ty zázračné rady předem díky.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

co se týká posedu,tak urcite sedís dost vepředu a dost vysíš na rukou,
A bolest kolen? s tím to nemusí souviset. Ale mohou to být pouze unavené kolenní vazy, prostě ti koleno nedrží pohromadě jak má, Ale proč nezajdeš k doktoru, takhle se zbytečně trápit.

Anonymní řekl(a)...

Pustil jsem si několikrát Vaše video a hlavně čelní záběr odhaluje poměrně přesně velice pravděpodobnou příčinu Vašich problémů. Doporučil bych Vám kontaktovat MUDr. M. Čumpelíka a nechat si prověst reshaping dolních končetin z písmene X na jinou variantu.

Anonymní řekl(a)...

sedlo mas urcite dost vpredu, ako bolo spomenute o par riadkov vyssie, ale podla tej tvojej zvislej ciary sa neorientuj, ale podla realnej, pretoze, ked si spravis kolmicu, na tu tvoju zvislu ciaru a das ju na uroven kolies, tak zistis, ze ti pojde bud jednym, alebo druhym tym chcem povedat, ze to je zvysla ciara vzhladom na fotku, nie na bike resp. jazdca

ironman řekl(a)...

cus rendo, ja bych asi jako prvni vec zkusil snizit sedlo o 2cm. Je to rychly test a po jednom treninku uvidis, jestli jsou zmeny v bolesti. IM

Vl001 řekl(a)...

Bolesti šlach za kolenem znám. Mívám každý rok, když se snažím na začátku sezony posunout sedlo výš než loni, abych to měl "správně". Jen u pravého kolene, mám ho hodně citlivé. Pokaždé mne bolest přinutí pokorně se vrátit. Kupodivu ještě silnější bolest jsem zažil, když mi naopak sedlo sklouzlo níž a já to během vyjížďky nechtěl řešit, to pak subjektivně víc bolí šlacha vlevo vzadu.
Bolest vpředu vpravo dole jsem měl na kole taky, když jsem poprvé namontoval nášlapy. Já musím mít patu pravé nohy velmi mírně dál od rámu než u nohy levé.

Mé koleno fungující někdy jako barometr tedy říká, že to, co doporučuje IM je dobrý návrh - zkus pohnout sedlem, doporučuji však zkusit jak nahoru, tak dolů a zhodnotit. Kufry vliv mít mohou, ale podle mých zkušeností spíš na jiné šlachy než ty vzadu za kolenem.

No, třeba ti napíše ještě někdo zkušenější :-)

Renda řekl(a)...

Děkuji všem, kteří již přispěli svojí troškou do mlýna, za promptní rady. Pokusím se je implementovat na další projížďce.

Ad Anonymní1: Od doktorů radši dál. Přijdeš k nim zdravej a odcházíš s diagnózou těsně před amputací. V tom visení na rukou něco bude. Podniknu v tom nějaké kroky.

Ad Anonymní2: A já myslel, že Mudr. M.Čumpelík je podle mých posledních informací specialista spíš na gynekologii a porodnictví. Možná kdyby na mě vzal porodnické kleště, tak by to srovnal :-)

Ad Anonymní3: Máš pravdu. Není svislá čára jako svislá čára. Stydím se a jsem natvrdloň, že jsem si toho nevšiml.

Ad IM: S tím sedlem to zkusím a to hned dneska, ale ten představec si taky radši koupím kratší. Když už, tak už :-)

Ad Vl001: Koukám, že na šlachy jsi skutečný odborník. Je vidět, že roky praxe se projevují širokou paletou zkušeností. Budu od tebe muset ještě něco odkoukat (kromě toho plavání mezi kusy ledu :-)). Zkusím se zařídit podle IM a ještě jako bonus jsem trošku pohnul kufrem na pravé tretře. Tak uvidím. Bude to asi na delší laborování.

Dohny řekl(a)...

První můj komentář bude k objemu tréninku. Jednou z možností může být jeho extrémní nárůst a taky kadence šlapání (nevím jak jezdíte normálně, ale z videa je zřejmá kadence nižší).
Na fotce posedu je vidět, že není úplně správně nastavena předozadní pozice sedla. Kolmice na střed kufru má vycházet z přední strany pately nikoliv ze středu otáčení kolenního kloubu. To mě vede k obecné úvaze o správné velikosti kola a jeho optimálního nastavení.
Velikost rámu významně ovlivňuje posed a jízdní vlastnosti, ale lze ji ovlivnit pouze při nákupu :-(( Vlastní posed je tímto faktorem významně ovlivněn.
Nastavení posedu by mělo vycházet z fyziologických předpokladů jezdce. Na to existuje několik metodik - od exaktních až po samodomo.
Hlavní zásady, které v různé míře uplatňují všechny metodiky jsou tyto:
- střed kufru v tretře odpovídá kořenu ukazováčku nohy. Kufry jsou nastaveny souměrně s osou chodidla.
- sedlo je ve vodorovné poloze s podložkou/zemí a je souměrné s podélnou osou rámu.
- výškové nastavení sedla je individuální; obecně by mělo platit, že se patou v tretře lze opřít o pedálu v pozici souosé se sedlovou trubkou.
- předozadní nastavení sedla by se mělo řídit kolmicí spuštěnou ze středu pately. Kolmice by měla protnout střed otáčení pedálu nastaveného do polohy vodorovně s podložkou.
- šířka řídítek by měla odpovídat vzdálenosti mezi konci ramenních kloubů.
- délka představce by měla být zvolena tak, aby rozložení váhy mezi předním a zadním kolem odpovídalo poměru 40:60.
V ČR je již několik firem, které jsou vybaveny přesnými přípravky pro nastavení posedu (Duratech, Specialized, ...), ale tyto služby jsou za úhradu 2-4000 Kč.

Richard řekl(a)...

No hlavně by ses měl rozhodnout, jestli chceš posed nastavit podle jízdy na hrazdě nebo bez hrazdy. V pozici na hrazdě se totiž celé tělo posouvá víc dopředu (zapojují se stehenní svaly tak, aby pak přechod na běh nebyl takové utrpení) a řidítka se dávají co nejníže.

Renda řekl(a)...

Ad Dohny: Děkuju za vyčerpávající instruktáž. Asi nezbyde nic jinýho, než upnout kolo do trenažéru a pustit se znova do nastavování.

Ad Richard: Vzhledem k tomu, že drtivou většinu triatlonů jezdím s hrazdou, tak volím spíš posed optimalizovaný na hrazdu.

Richard řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že mám taky jen jedno kolo, tak mimo závodní sezónu mám kolo nastavené zhuba podle pravidel jak je popisuje Dohny, no a tak měsíc před Mělicema jde vždy sedlo co nejvíc dopředu, řídítka o 2 cm níž a přimontuju hrazdu. Podrobná kalkulačka je třeba tady http://www.competitivecyclist.com/

Anonymní řekl(a)...

Jak už se píše výše, sedíš příliš vepředu. Správně bys měl sedět na konci sedla, tím pádem natáhneš více nohy a taky tolik netlačíš rukama na přední část kola. Zkus si pohrát i s výškou sedla, i to může být ten důvod.