čtvrtek 15. října 2009

Offtopic: Nejdražší díra v Praze

Tenhle spot tedy nebude zrovna o sportování, ale nejen sportováním živ je člověk a občasné menší zamyšlení nad věcma kolem nás je jen ku prospěchu věci. Rozhodl jsem se občas takovéto nesportovní články vyplodit, protože všude kolem se děje fůra zajímavých a občas docela na hlavu postavených věcí a byla by škoda si o nich trochu nepopsat. Aby se ale články nepletly mezi ty sportovní, tak je budu přehledně označovat jako Offtopic: a zároveň jim budu přilepovat téma Offtopic.

Takže dneska to bude o nejdražší díře v Praze, na kterou se může každý přijít podívat. Alespoň si to teda tak myslím. Sice nejsem architekt, ale to, na co se koukám každej den z okna, je teda „architektonickej“ majstrštik.


Jo, je to tak. V tý díře bude strom.

Jak teď pracuju na projektu na Kavčích Horách, tak mám z kanceláře v desátém patře nádherné výhledy na Prahu a můžu se kochat pražskými panoramaty dosyta. Když takhle vysvitne sluníčko, tak to je skutečně nádhera. No a hned vedle České televize je těsně před dokončením budova, nad kterou mi zůstává rozum stát. Jedná se o nový projekt s názvem Rezidence Kavčí Hory. Je to takovej pěknej kvádřík se zajímavě vyprojektovanou dírou uprostřed. Bližší informace lze načerpat na webových stránkách projektu popřípadě na vložených obrázcích.



A právě o tu díru uprostřed dneska jde. Podle informací na webu projektu se ceny bytů pohybují v rozmezí cca 100 000 – 150 000 za metr čtvereční s daní. To teda na můj vkus není zrovna málo i když lokalita je to prvotřídní. Evidentně tam budou bydlet lidi, kterejm na nějakym tom milionu nesejde. Mega sem, mega tam, to nehraje roli. Nicméně pohledem na díru si člověk uvědomí, že do díry, která je šest pater vysoká, by se pár bytů určitě vměstnalo. Odhaduju to tak na 10-15 bytů. Nebudu to tady vypočítávat, ale je jasný, že celá tahle díra přijde řádově na desítky milionů. Architektonicky to je určitě zajímavé řešení a určitě se o něm v kompetentních kruzích bouřlivě diskutuje. Jenže já si fakt nemůžu pomoct. Jak na tohle mohl investor přistoupit a dobrovolně se obrat o desítky miliónů. Ale aspoň budou mít radost zelení, protože postav dům a zasaď strom je v tomhle projektu dokonale skloubeno. Holt architektura dnešní doby musí šokovat.

2 komentáře:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

tak to hledíme na ten samý barák:-). Já v Praze pobývám v City Tower a vidím díru naprosto dokonale, i Kavčí hory.

Anonymní řekl(a)...

Ale nejde jenom o prachy.. Alespon obcas ne. Vita