úterý 28. července 2009

Zkurvený záda, Doksyman v ohrožení

No tak a už je to tady. To, co o sobě od Železnýho chlísta jen tak plíživě dávalo vědět, se teď projevilo s plnou palbou. Ale musím začít od začátku.

Po Chlístovi, kterej se jel 27. června mě začaly bolet záda v bederní oblasti. Projevovalo se to lehkým zablokováním svalů kolem páteře a pícháním na levé straně od páteře. Protože mi záda narostly už od mala takový dost v bedrech prohnutý a podobný bolení se občas dostavovalo, tak jsem tomu moc pozornosti nevěnoval. Měl jsem podezření, že se mi to stalo ve chvíli, když jsem s kolem na cyklistické části vlítnul do kanálu, nebo při přeskakování tý škarpy na běhu. Každopádně jsem trénoval furt dál a absolvoval jsem i Hasinu. Když to zablokování nepolevovalo a při sedění záda dost bolela, tak nezbývalo než zajít k fyzioterapeutce. Dostal jsem fůru doporučení a cvičení, jak sedět, jak posilovat spodní břicho a pánev a jak protahovat ty zádový svaly. Poctivě jsem cvičil a při další návštěvě už byl znát pokrok. Záda povolily a bolest skoro celá ustoupila. Celej tejden jsem si dal voraz a pak jsem vyrazil do Kounic, kde to bylo se zádama v pohodě. Víkend jsem pak zakončil v Poděbradech na festivalu, kde mi pivo a medovina udělaly na záda taky dobře :-).

No a pak přišel čtvrtek spolu s vichřicí, která nám rozfoukala konťáky po celý ulici. Když jsem je šel nastrkat na svý místo, tak jeden byl převrácenej. Sehnu se k němu, zaberu, v zádech to několikrát zapíchalo a záda byly zablokovaný znova a k tomu se dostavila ještě větší bolest než poprvé. Takže teď už to bolelo i vleže. No, vydržel jsem to až do neděle, kdy jsem se sehnul pro pokličku, a další zapíchání mě srazilo do kolen. Odplazil jsem se do postele a už jsem z ní nemohl ani vstát. Situace byla tak mizerná, že jsem si podruhý v životě vzal Ibuprofen. Poprvý to bylo tenkrát, když mi trhaly moudráky a podruhý teď když jsem se nemohl ani hnout. Celkem to zabralo, ale když účinky pominuly, tak to byla zase bída. Nezbylo nic jinýho, než zajít v pondělí k doktorovi aby mi píchnul pořádnej lomcovák, aby mi ty záda povolily. Asi to bude megasajrat, protože se mi teda znatelně ulevilo a po dnešní druhé dávce už můžu i celkem bez obtíží sedět a chodit. Jen čekám, co bude, až to přestane účinkovat.

Ještě jdu večer k fyzioterapeutce, aby to odborně zhodnotila, ale vidím to s trénováním mizerně minimálně na týden. Takže už přijdu o tři týdny, co jsem chtěl trénovat na Doksymana, což mě dost deprimuje. Forma bude už asi v kopru a 23. srpen se blíží. Zatím ale neházím flintu do žita a vyčkávám, co bude. Furt si myslím, že i tři týdny pořádný makačky mi na vyladění na Doksymana budou stačit aspoň na to, abych to bez větších problémů absolvoval, když už nebudu bojovat o hranici 5,5 hodiny. Už jen pro to, že mám zaplaceno a ubytování už je taky objednáno. No jo no, holt tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Kurva drát :-) Nejvíc se člověku uleví, když si pořádně zakleje :-)

Ale všechno zlý je pro něco dobrý, protože teď furt ležim a kumuluju energii, kterou pak nechám na závodech explodovat a to bude fofr (hlavně aby to nebyl fofr za smrček s lopuchem :-) ) Už jsem nakumuloval tak tři kila, takže energie tam bude ;-)

10 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

kumulovaná energie je vynikající záležitost! Byl jsi u doktora i terapeuta, takže kecat Ti do toho asi nemá cenu, ale mně hodně pomáhá, jsou-li záda namožená a není tam jiný, horší problém, přilepit kapsicínovou náplast. Věc za pár kaček, ale lokální prohřátí v mém případě dokáže zázraky. Držím palce za rychlou rekonvalescenci!

Renda řekl(a)...

Díky Ječmínku za radu. Na tyhle náplasti taky už došlo. Musím uznat, že hřejou opravdu pekelně. Na nějaké menší namožení je to určitě moc dobrá věc v kombinaci se správným cvičením. Nicméně u mě to chtělo trochu větší kalibr. No uvidím jak se to bude vyvíjet. Dneska bez prášků a injekcí a dá se chodit i sedět, tak to je pokrok :-).

Ječmínek Máselník řekl(a)...

no vidíš a do Doks ještě skoro 4 týdny času. Tak hlavně ať se Ti to nepo... a vydrží jak má!

Honza Kavalír řekl(a)...

Renku,
Něco podobného jsem zažil v roce 2007. Začalo to lehkým pícháním v rameni a nakonec se mi stěhovalo od krku, po celých zádech. Nemohl jsem se vůbec pohnout, párkrát mi píchnuli kortikoidy. Úleva sice okamžitá, ale neléčilo to příčinu, jen následek. Nakonec mě z toho dostalo protahování a rehabilitace.
Nevím, jaká je příčina u tebe, ale mě před lety pomohly ortopedické vložky do bot. Když je člověk mimo osu, tak se to přenáší nahoru, záda se s tím snaží srovnat, ale dlouhodobě je to neudržitelné.

Držím palce, ať se dáš do kupy, vím jaký to je, když se endorfinový závislák nemůže hejbat. A doufám, že se v těch Doksech postavíme spolu na start a semeleš mě tam.
Honza

ironman řekl(a)...

Loni po Lipne ma zacala bolat trisla, myslel sem si, ze to je ze zavodu, ale kdyz to bolelo cim dal vic a nepomahala ani pauza, zasel jsem k ortopedovi. Ukazalo se, ze problem je od blokujiciho se krku (auto+kancelarska prace= nahov....) a pres cela zada se to postupne retezilo az k trislum, ktera zacala bolet. Pomohlo rehabko a taky poska, ted uz ale 3 mesice neposiluju a obcas je opet citim, budu muset zase zacit :( IM

koyama řekl(a)...

Taky jsem měl se zády velké problémy. Někdy před šesti lety. Doktoři pořádně nevěděli, co se mnou. Napíchali toho do mě fakt hodně. Zhodnotili to jako chronické blokace sakroiliakálního skloubení. Kromě pozdějšího plavání jsem 8 měsíců nic nedělal. Nakonec taky zabrali rehabilitace, protahování, posilování a hlavně spinální cviky. Bez těch více než dva dny ani ránu, jinak začnu záda zase cítit. Hlavně si zachovej optimistickou mysl, protože doktoři jsou přesvědčeni, že zánět slinivky, který u mě brzy po problémech se zády následoval, jsem si "uhnal psychikou" právě v době, kdy jsem nemohl sportovat.

Renda řekl(a)...

To Honza: No jak si tak zpětně procházím co mohlo způsobit ty bolesti, tak si uvědomuju, že na podzim mě po plaveckém kempu taky nejdřív začalo píchat v rameni. Z toho potom vyplývalo ulevování si na jednu stranu v bazénu a mohlo to skončit až tímhle zlomením v zádech. Určitě na to mělo taky velkej vliv výrazný prohnutí bederní části zad už od malička a absence kompenzačních cviků.

To IM: Tak kompenzačních cvičení mám od fyzioterapeutky celou sestavu jak na spartakiádu :-). Teď jen vyčkat, až je budu schopnej provozovat. Menší posilování by určitě taky nebylo k zahození.

To Koyama: Veselá mysl mě rozhodně neopouští :-) V době sportovní neschopnosti se dá dělat fůra taky zajímavých činností, třeba včera jsem uklízel hromadu faktur, výpisů a smluv, která mi tady kynula dva roky. Samozřejmě jsem si to zpestřil dobrým bílým :-)

Fittipaldi řekl(a)...

Cau rendo,
vůbec tě neznám, ale zaujal mě tvůj titulek... :o).
Poslední dva roky jsem měl dle mě velmi podobné obtíže. Zkoušel jsem kde co, vč. vyšetření, fyzio, náplast atp. Až mi někdo řekl, že by to mohlo být zkrácenými hamstringy - zadními stehn.svaly = cyklistika+běh. Začal jsem "poctivě" - někdy po tréninku protahovat, nyní již pravidelně a již cca 9-10 měsíců se obtíže neozvali. Neříkám, že to zabere, ale u mě to zatím slaví úspěch. Hodně zdaru!

Anonymní řekl(a)...

mrkni na tohle, prý to dost pomáhá na problémy s páteří:www.lehatko.cz

Renda řekl(a)...

Hmm, to lehatko vypada zajimave. Kdyz budu mit ty problemy se zadama deletrvajici, tak bych se tomu urcite podival po konzultaci s fyzioterapeutkou na zoubek. Diky za upozorneni.