neděle 4. ledna 2009

Silvestrák Lysá nad Labem

Přáním drtivé většiny běžců ve chvíli kdy se mění poslední číslice v ukazateli roku je určitě zaběhnout si nějaký pěkný silvestrák a pak se vesele zpít při vítání nového roku. Nejsem vyjímka :-). Až teda na to, že letos stejně jako v minulých letech byl ten silvestrák obložen pitím stejně jako řízek mezi dvěma krajíci chleba.

Na Silvestra jezdíme do sousedního města Lysá nad Labem na takovej pěknej silvestráček, kde se běží celkem 6,2 km rozdělených do čtyř okruhů městem. V každém okruhu číhá jeden táhlý výběh ke hřbitovu (tam paradoxně nikdy nestojí žádný pořadatel, aby padlé jen přehodil přes zeď) a jeden táhlý seběh ke škole. Celkem pohoda jazz.

Trochu jsem o vánoční dovolené ladil formu, aby to byl letos pěknej výkon, ale jak už to chodí, všechno se tak nějak zamotalo a zkomplikovalo. 30. prosince se stejně jako loni, předloni a určitě i předpředloni (dál si už nepamatuju) ozvali hospody a oslavy chtiví kamarádi a šlo se na tréninkové slavení Silvestra. Že prej letos to bude pohodové a uvolněné odpoledne. To určitě :-). Po nekoordinované směsici piva, zelené, cuba libre, tequily a mozku jsem to ač nerad ukončil a šel se sebou něco udělat, abych byl druhý den schopnej běžet aspoň 4:45 na kilák. Nasadil jsem dlouhodobým zkoušením prověřenou taktiku. Před spaním do sebe nalejt minimálně litr ionťáku (pokud to vůbec jde), ráno zelenej čaj a před během pak minimálně půllitru kafe. Pak jsem schopen celkem v klidu absolvovat i desítku bez větších problémů a následků.

Naštěstí se startovalo až ve tři odpoledne, takže byl docela čas na rekonvalescenci. Počasí letos přálo, žádnej sníh a teplota lehce pod nulou. Na startu se tradičně sešla pěkná skupina chrtů a bylo mi jasný, že abych nebyl absolutně poslední, tak do toho budu muset pořádně šlápnout. Hned po startu jsem proto nasadil ostřejší tempo, abych se držel poslední skupinky. Celkem to šlo, ale rozestupy se začaly zvětšovat a já přemítal, jestli mi nedojdou předčasně síly. Byl jsem předposlední, ale zpomalit nešlo, protože konkurence nikdy nespí. Šlo to i ve druhém i třetím kole a podle mezičasů to vypadalo na slušnej čas. Na náměstí jsem si postavil najaté fanoušky, aby mě pěkně povzbuzovali a aby mi bylo blbý před nima zpomalovat :-). V posledním kole jsem dokonce ještě zrychlil a nakonec jsem závod dal průměrem 4:18 na kilometr. To kdyby mi někdo řekl večer v hospodě, tak bych mu koupil absint a poslal bych ho zapřemýšlet na záchod. Spokojenost s časem 26:37 byla nadprůměrná a poslední jsem neskončil, takže dobrý.


Za pozornost stojí snad jen nové zelené tričko od Jéžíška :-).

No a pak večer už to jelo v klasickém rytmu. Kozel, kozel, víno několikrát, zelená několikrát, cuba libre, … . No škoda mluvit. Ale rozloučení se starým rokem bylo důstojné. Odjet ráno do Počernic na první letošní závod bylo technicky nemožné, takže nejspíš až ve Kbelích. Už se těším na příští rok, až kamarádi zase 30.12. zavolají, že se jde cvičně slavit :-). Každopádně v roce 2004 jsem to běžel ještě o minutu rychlejš, takže bude příští rok co dohánět.

Výsledky tady.

2 komentáře:

d řekl(a)...

ty vole, o je čas. To byl snad jeden z nejrychlejších závodů roku.
Velká gratulace.

Taky jsem zvažoval nějaký silvestrovský běh, ale pak jsem dal přednost "regeneraci". Tady bych asi byl bezpečně poslední.

Renda řekl(a)...

No bedejt by ne, vis kolik je v alkoholu energie, to se musi nekde projevit :-).