pátek 5. prosince 2008

Čvachtání před kempem

Tak jak se pomalu blížil plavecký kemp v Chrudimi, tak jsem začal spřádat plány jak alespoň trochu vytůnit svoji plaveckou výkonnost abych se pak na kempu v bazénu moc neztrapňoval. Situace nebyla povzbudivá, protože od začátku září, kdy na Slavii zavřeli venkovní padesátku jsem v bazénu nebyl. Plán byl jednoduchý. V listopadu budu chodit u nás v Čelákovicích do bazénu co nejvíc a když to podpořím taháním gum, tak to bude v klidu. To „co nejvíc“ má znamenat aspoň třikrát týdně. Koupil jsem si permanentku a šlo se na věc.

První plavání bylo podle očekávání trága hrozná. Žádná síla v rukou, z toho plynoucí zoufalá technika a hodně nalokané vody. S každou další hodinou to bylo ale čím dál tím lepší a tahání gum se opět projevilo jako klíčové v získávání síly pro plavání. Takže po dvanácti návštěvách bazénu jsem se dostal pod 4 minuty na 200m kraulem, což je na mě docela dobrej progres a mělo by to znamenat pohodové přežití kempových porcí. Ověřil jsem si, že dýchání na každý třetí záběr není nic pro mě a nádech na každý druhý je pro mě optimální. Taky mě docela potěšilo, že jsem si cvičně zaplaval 1500m v kuse a celkem bez obtíží jsem to absolvoval. Občas v bazénu plave jeden plavec v celotělových plavkách, plave hodinu v kuse a nad jeho plaveckou lehkostí musím jen zírat. No taky ta jeho muskulatura na horní části těla je dost vypovídající. Budu se muset ještě hodně učit.

Bylo taky docela důležitý vybrat tu správnou hodinu pro návštěvu bazénu, protože při kašení se s dalšíma dvaceti plavcema se trochu špatně trénuje. Chodil jsem od 20:15 do 21:15 a byla to docela dobrá volba. Nejdřív po práci běžecký trénink a pak večer šup do bazénu. Kolem tři čtvrtě na devět se bazén většinou sympaticky vylidnil a plavalo se moc dobře. Kolikrát jsem končil v bazénu sám, což byl neskutečný komfort. To jsem pak vytáhnul i ploutve a pěkně jsem si zablbnul. Občas teda přišly dny, kdy bylo v bazénu nepochopitelně hodně lidí a plavčík to tradičně nezvládal. No přesněji řečeno se ani nesnažil vystrčit nos z budky. Fakt nechápu, podle čeho se to řídí, ale prostě občas tam bylo tak narváno, že uplavat čtyři bazény v kuse bylo maximum. Možná zrovna nic nedávali v televizi a nebo možná v nějakym pořadu říkali, že plavání je dobrý, tak to šli všichni ozkoušet. No pani plavčíkovou jsem viděl v akci jen jednou a to, když si v plnym bazénu začali dva konkurenti ručně hájit svoje pozice a ona to musela uklidňovat. Naštěstí tyhle návaly brzo přešly a po dvou návštěvách byl zase klid.

Dneska odjíždím na kemp a už se teším, jak si tam zase parádně zaplavu a nalokám trochu chlorovky :-). Reportáž z kempu bude následovat.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vidím, že jsme na tom podobně. Zavření venkovní Slavie jsem taky obrečel, naštěstí jsem našel prázdnou venkovní padesátku na Podolí, ale ta má teď 8 stupňů, takže se tam dá maximálně tak pětistovka a je to už tak trochu jiný sport. Na kemp jsem se chystal v říjnu, ale bohužel nebylo místo.

Těším se na kempovou reportáž. Jak dlouho dopředu jsi rezervoval místo?

Anonymní řekl(a)...

Celakovice jsou dobry bazen, vcelku tepla voda a kdyz se v kolik tam jit, tak sem da dobre odplavat trenink. Obcas tam z Nymburka se svyma holkama taky zajedem. IM

Renda řekl(a)...

Machy: Ja jsem si rezervoval misto nekdy v zari nebo rijnu, to byla obsazenost jeste jen 30%.

IM: Tybrdo, vy jezdite do Celakovic az z Nbk? Vzdyt tam mate dva bazeny :-)

Anonymní řekl(a)...

2 bazeny se studenou vodou a od jednoho mam i svy klice :) Ono jde o to, ze to vetsinou spojime s Prahou, takze kdyz jedem zpet, treba z kina. IM

Renda řekl(a)...

To mas pravdu. Nbk je proslulej tim, jak studena je tam voda. Moc dobre si to pamatuju i ja, kdyz jsme tam jezdili se skolou a to uz nejaky patek bude :-)