Tak za prvé je potřeba všechny suroviny pořádně vychladit. Tři čtyři měsíce zimy je tak optimální pro to, aby si běžci na zimu zvykly a bylo jim z jara dobře. Jakmile jsou všichni na zimu aklimatizovaní, tak je potřeba u pana Poručímevětrudešti objednat na den závodu pořádné teplíčko. To se budou všichni tetelit blahem, jaké je nádherné počasí. Diváků přijdou zástupy a co teprve objednané černé hvězdy. Ty budou ve svém živlu. A hlavně je potřeba získat hodně masa. Protože pořádný vývar se dělá z hodně masa. Když už máme tolik masa, že by se nám už málem do hrnce nevešlo, tak vytáhneme vychlazené suroviny a jdeme v tom pěkném teplíčku vařit. Takže přidáme na plameni a než se oteplí, tak si připravíme směs. Maso smícháme s atraktivním kořením. To by tak hrálo, kdybychom letos nezískali nějaké osobnosti, aby se média mohla popást. Do toho ještě trochu podivínů co skáčou po jedné noze nebo aspoň běhají pozpátku a jdeme do toho.
Nejdůležitější je před vhozením do hrnce všechno maso a koření nacpat do mlejnku. A po startu pomalu mlít a tím plnit hrnec. Ale pozor. To nejdůležitější z mlejnku vypadne hned na začátku a to jen několik zrnek máku. Tomu se musíme věnovat maximálně, protože to dává našemu vývaru lesk a slávu. Nejlíp je na nějakého černocha pověsit kameru a zabírat ho celou hodinu závodu. To, jak jsou na tom domorodí běžci, není až tak moc důležité a není o tom potřeba během závodu vůbec informovat. Ono by to ani nešlo, protože naše časomíra je trochu nedeterministická a aktuální údaje z mezičasů jsou holé věštění. No ale mezitím jsme všechno namleli a už se to pěkně vaří a kouří a bublá v hrnci.
Jak se tak maso pohybuje hrncem, tak ztrácí vodu. Tu je potřeba k masu přilévat. Ale ke konci už to není tak důležité, protože chceme, aby se nám vývar pěkně zahustil. Jenže ono spousta masa na to v tom teplíčku nemá a od 16km začíná kolabovat. A čím déle maso vaříme, tím ho kolabuje víc. Takové maso sbíráme z povrchu vývaru a odstraňujeme, aby byl vývar čistý.
No a to už jsme s vařením u konce. Mák máme dávno z hrnce pryč a silný vývar už jen necháme dobublat do konce.
Začíná to pěkně připalovat |
Na druhou stranu organizačně to bylo letos rozhodně nadprůměrné. Žádný chaos v koridorech, kadibudek spousta, nikde větší fronty a v cíli to taky pěkně odsejpalo. Letošní tričko je obzvláště povedené. Tak snad jen na druhých deseti kilometrech mohly být ty občerstvovačky dvě a ne jen jedna. A real time mi nakonec taky po upozornění opravili, takže organizátor má za mě pochvalu. Televizní přenos byl jako vždy trochu slabší, ale já vím, že long distance běhy nejsou v televizi moc atraktivní. Holt z hovna bič neupleteš. V Pardubicích si budu muset trochu zlepšit půlmaratonský apetit. Tak v neděli v Nymburce na desítce ahoj.
P.S. Taky jste si všimli toho nádhernýho záchranářskýho pidiautíčka co operativně jezdilo kolem tratě? To mi přijde jako bomba nápad. Dostane se všude a záchranář nemusí tahat všechno v batohu na zádech.
7 komentářů:
Taky jsem loni běžel rychleji (1:41), letos to prostě nešlo.
TV přenos jsem taky někde viděl okomentovaný tak, že koukat hodinu na pár bubáků není nic moc..
:-/
Opět úplně nejlépe a vtipně a výstižně popsané! Byl to prostě boj..
Musíte trénovat i v teple na běhátku, když už se vrháte do jarních závodů, kde může být teplo. :-) Já trénoval a PIM jsem neběžel. Ale kdybych běžel...
:-D
:D Výstižný
taky mne bylo vedro ale zavod se mi povedl, o 5,5 min zlepsenej osobak. Kdyby nebylo vedro tak asi jeste i lepe, ale co bych pak zlepsoval priste ze jo:)Bezel jsem v tilku a kratkejch elastakach, ale kdy jsem videl co meli nekteri lidi na sobe na startu tak jsem i par omdlelych cekal. vtt
No příště musím chodit víc do sauny aby si plíce zvykaly ;-)
Jeden náš kolega dokonce v půlce sundával elasťáky a dobíhal jen v apartních trenýrkách. Dívky šílely. :-)
A divky si sundavaly tricka a behaly jen v podprsenkach...moc hezky napsany!
Okomentovat