čtvrtek 29. prosince 2011

Návštěva v Království železnic

V době běsnění předvánočního chaosu jsme se vydali zklidnit vibrace do stálé expozice modelové železnice a ráje všech železničních modelářů Království železnic. Sice nejsem žádný zarytý fanda vláčků, ale tady jsem byl moc mile překvapen. A proč tenhle spot vlastně nespadá do kategorie offtopic? No počkejte, na konci se to dozvíte.

Pláž pro plavkaře a nudisty. Samozřejmě spořádaně oddělená plůtkem.

Království železnic najdete hned u metra Anděl a rozkládá se v bohatýrsky dimenzovaných dvou podzemních patrech. Hned na začátku si můžete všechny svršky a věci uložit do uzamykatelných skříněk a pak se hned můžete pustit do průzkumu expozice. Hlavní část tvoří jak jinak rozlehlé modely kolejišť propracované do nejmenších detailů. Střídá se den a noc, všechno svítí a bliká, vláčky se prohánějí po kolejích a autíčka po silnicích a všechno to tak pěkně funguje. Občas se teda srazej třeba dvě autíčka na silnici a je potřeba zásah lidského faktoru, ale aspoň člověk vidí, že se dá na určitá místa modelu klidně šlápnout, aniž by se obsluha propadla po pás do lepenky a stromečků. U modelů je vidět, že si s tím autoři vyhráli skutečně poctivě a zakomponovali sem spoustu scének a scenérií, takže ideální je si někam stoupnout, zastavit se a všechno pečlivě prozkoumat aby vám nic neuteklo. Pak postoupit o pár metrů a znova zkoumat a bavit se. Je tam toho fakt hromady od klasických nádraží a typických budov pro ten který region až po sympatické špeky jako třeba zásah VB a STB proti máničkám na zakázaném koncertu, zásah proti sebevrahovi co chce skočit z mostu, rockový festival s Čechomorem, sprejeři co stříkaj na most, a nebo dokonce nudapláž a dynopark. No schválně, kdo tam najde v lese človíčka, co leze na strom a dole na něj čekají dva medvědi?

Dynopark v Království železnic. Samozřejmě patřičně zmenšený.

Některé modely jsou dokonce lehce interaktivní a po stlačení tlačítka se třeba někde něco rozsvítí nebo se třeba roztočí vrtule větrné elektrárny. Takže pro děti to skýtá další povyražení.

Když už jsme u těch dětí, tak na ty jsou tam zařízeni taky dobře. Když už to některé přestane bavit, tak si může jít hrát do herny v dětském koutku, nebo se může koukat v malém kině na něco animovaného, nebo se třeba pohoupat na mašince. Velkou část expozice tvoří taky modely z Lega popřípadě celý ostrov z Mašinky Tomáše a to děti baví taky náramně.

A když už máte mašinek a všeho toho hejbání plné zuby, tak si můžete u východu v jedné místnosti prohlédnout interaktivní model celé prahy o rozloze 115,5 čtverečních metrů. Ten má vlastní web.

Když už se tam vypravíte, tak si vyhraďte alespoň dvě hodiny. My tam byli tak tři a uteklo to ani nevím jak.

No a nakonec ta slíbená sportovní tématika, když už provozuju sportovní blog. Na následujícím obrázku je jedna ze scének a tou je co jiného, než běžecký závod J

4 komentáře:

Máček řekl(a)...

Je to tam super. Já tam byl v létě 2009 a byli s tím teprve na začátku, ale naprosto mě to vzalo :D Už to mají dostavěné? Doufám, že se tam zase brzy podívám, protože takovýhle hračky rozhodně můžu!

koyama řekl(a)...

Náš malej to tam miluje. Už jsme tam s ním byli třikrát.
A k té běžecké scéně: Když vidím ten styl, pak ten transparent na cílové bráně moc neodpovídá. :)

Kopretina řekl(a)...

Jo, taky jsme tam už s dětmi byli, už to nějaký čas bude, ještě to nebylo dostavěný, ale určitě vyrazíme příští rok -ta starší se furt ptá, kdy se tam zase podíváme :-).
Taky jsem koukala na ten styl .-),

Renda řekl(a)...

No ještě to zcela kompletní není. Zrovna mají jedno velké kolejiště rozestavěné v silně počáteční fázi, ale to neva.