neděle 12. června 2011

Czechman 2011

Všichni všude říkaj, že to byla výborná a povedená demonstrace triatlonu v Čechách a že to posunulo laťku výrazně směrem vzhůru. A já musím říct, i přes svůj vnitřní odpor k superlativům, že to bylo teda letos kurevsky dobrý a nemělo to chybu. A kdo tam nebyl, tak prohloupil a bude si muset počkat na další příležitost, užít si tak hojně obsazenej, dramatickej a organizačně bezvadně zmáknutej dlouhej triatlon. A to rozhodně neříkám proto, že bych byl ohromenej helikoptérou televize a tryskáčema na hlavou. To byl jen takovej příjemnej doplněk k výbornému dni.
Loni už začínal bejt areál v Břehách trochu tip ťop a tak letošní přesun celé akce na nové místo byl prozřetelný krok. Zhruba 350 lidí na startu plus štafety tak našli prvotřídní zázemí s velkým parkovištěm, velkým depem a docela příjemným rozsahem nabídky občerstvení a zábavy pro doprovod. To bylo jinačí kafe než jeden stánek s občerstvením loni. Takže komfortně se mohli cítit jak závodníci, tak i doprovod. I když já jsem letos zvolil zrovna sólo variantu.
Jeden velký plavecký okruh, dva cyklistické a dva běžecké okruhy by mi měly vyhovovat, tak jsem se zaregistroval, šoupnul jsem věci do depa a čekání na start jsem si zpříjemňoval klábosením se známými a pozorováním cvrkotu kolem. Všechno fungovalo jak na drátkách, tak jsem si ještě koupil neoprenovej pásek na čip, protože od těch erárních mám vždycky rozedřený nohy, a už se pomalu schylovalo k velkolepému startu.
Start byl skutečně parádní, až mě trochu překvapilo, že nebyla žádná mlátička hned po výstřelu. Plavčo probíhalo pěkně plynule a kontrolovaně. Moc se mi ale nedařilo zavěšovat se za jiné plavce, protože to byly většinou specialisti v kličkované a tak jsem jim pochvíli uplavával. Ale ta vodička, to byla báseň. Průzračně čistá a člověk se mohl občas i kochat dnem porostlým vodníma rostlinama a občas se přijela na vorvaně v gumách podívat i nějaká ta ryba. No prostě takový lážo plážo. 38:24 uteklo coby dup a šlo se na kolo.
Dva rovinaté okruhy se solidním asfaltem nahrávaly vysokému rychlostnímu průměru. Ze začátku jsme to valili průměrem silně přes pětatřicet a bylo jasný, že pod tím spalujícím sluníčkem to bude ke konci asi trochu na bednu. Pěkně to odsejpalo a drastická kostková vložka ve vesnici Křičeň prověřila pořádně jak kdo měl co dotažený a jak kvalitně si co na kolo přilepil. To jsem ještě neviděl, aby ve vesnici nebyl ani metr asfaltu a jen samý kostky kam se podíváš. No ale nakonec to bylo takový rozptýlení a aspoň se člověk trochu protáhnul a nechal se řádně vyklepat. Ke konci na mě padla pěkná krizička spojená s křečí do levého stehna, ale i tak jsem z kola lezl za 2:44:20. A to mě hodně potěšilo. Ty cesty na horákovi do práce asi fakt dělaj svý J
Taktika na běh byla jasná. Nechcípnout na sluníčku jako loni a běžet co nejdýl a chodit maximálně kolem občerstvovaček. Počasí se nakonec ukázalo jako milosrdné, zatáhlo se a dokonce se na chvíli spustil osvěžující deštík. Tak to bodlo. Když jsem ustálil tempo a skočil si na záchod, tak jsem krájel kilák za kilákem, ládoval jsem do sebe a na sebe všechno co mi podali a cíl se blížil. Ke konci jsem dokonce zrychloval a to mě bavilo.
Ten průběh cílem, to se prostě nikdy neomrzí. Po půlmaratonu za 2:07:05 jsem dospěl na cílový koberec v celkovém čase 5:34:49 a to bylo vylepšení osobáku zhruba o 25 minut. Takže spokojenost v cíli byla obrovská. Prostě mi to zase jednou sedlo a šlapalo to celou dobu. A když se mi podaří dát jednou ten běh kolem 1:50:00 tak to bude teprve čásek.
No a pak už jen guláš, pivo, vyhlášení, tombola, bouřka a hurá domů. Bylo to skvělý a bylo toho dost. Ale každej takovejhle závod, když se povede jak organizačně tak počtem závodníků, za to stojí a je to velkej triatlonovej zážitek. Tak teď už jen pořádně zabrat před Otrokovicema a nechytnout někde nějakou rýmičku.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Sháněl jsem před startem solný tablety prý si to byl ty ten kdo měď zachránil. Takže velké díky na běhu pomohly rozeznat křeče :) IM

Renda řekl(a)...

Ahoj, ale bohužel jsem to nebyl já. Ale kdybych je měl, tak se samozřejmě rozdělím.

Majk řekl(a)...

Ahoj Rendo, gratulace k prima casu, a vylepseni rekordu. Ja sem ten Majk co s Tebou prohodil par slov. Vypada to ze sis to uzival a tak to ma byt! Tak zase priste...

magistrkelly řekl(a)...

Ahoj Renďo.
Už jsi se viděl na video na ČT4? Jsi tam krásně za Vabrouškem na běhu!!!
Jirka

Renda řekl(a)...

No fakt že jo. Ve 20:20. Já říkám furt, stačí se motat kolem čela závodu a publicita je zajištěná :-).

Advid řekl(a)...

Tak jak IM, šel jsi ho?

Renda řekl(a)...

Šel, ale počkej počkej, už to sepisuju :-)