středa 6. května 2009

Kbely - Brandýs n.L. - Poslední sranda před maratonem

Makačka před maratonem se dostala do poslední fáze a tak jsem si chtěl před relaxačním týdnem ještě trochu zazávodit a otestovat jak na tom jsem. Možnosti byly tři. První možnost byla 5km v Houšťce na atleťáku. To jsem zavrhnul, protože v sobotu jsem dal 80km na horákovi a na „sprintování“ jsem neměl moc náladu. Druhá možnost byl nějaký tréninkový běh. To jsem zavrhl taky, protože závody jsou závody a tréninku jsem si užil dost v týdnu. Volba tedy padla na závod Praha Kbely – Brandýs nad Labem. Běžel jsem ho už tenkrát, když se začínalo z Proseka a byla to dvacka a taky loni, kdy to bylo ze Kbel a byla to patnáctka, takže trať jsem znal parádně. Loni jsem to běžel jako třetí závod ve čtyřech dnech v kombinaci půlmaratón, desítka a patnáctka, letos to bylo podobné, jen ta kombinace byla 27km běh, 80km horák a patnáctka. Docela záhul, tak jsem si plánoval čas zhruba stejně jako loni, takže cca 5min/km.

Na start jsem jel už z domu v závodnickém a nechal jsem se vysadit ve Kbelích tak, abych mohl hned na start. Měl jsem totiž v plánu po doběhu plynule po guláši pokračovat ještě 7km do Čelákovic, takže žádná výbava nebyla nutná.

Na startu se nás sešlo 37, což není moc a dokazuje to jen stagnaci tohohle závodu v poslední době. No komu by se taky chtělo běžet po výpadovce z Prahy a riskovat smetení autem, kdy běžet dva vedle sebe téměř není možné. Hustota dopravy holt už není to, co to bývalo před deseti patnácti lety. Obávám se obávám, že až cuknou chodci se kterýma je tenhle závod spojenej, tak to asi závod nepřežije. No uvidíme.

Jen jsem se protáhnul a rozkluznul se tak 500 metrů. Nohy byly po kole tuhý, ale cyklistický svaly jsou jiný než běžecký, tak jsem čekal jak to půjde.

Po startu se běží 5km okruh než se běžci vydají směr Brandýs, takže se dá dobře sledovat tempo a značenej je každej kilometr, což taky pomůže. První kilometr byl za 4:16. Tak jsem si řikal, že to jsem asi trochu přehnal, ale šlo to dobře. Vytvořili jsme malou skupinku a na pětce jsme byli za 23:08. Po pětce jsme do toho ještě trochu šlápli a druhá pětka byla za 22:37. Ze skupinky sice někdo odpadl, ale desítka za 45:45 nebyla k zahození. Pak přišel kopec v Podolance na kterém čekala menší občerstvovala. Bylo až neuvěřitelný, jak se naše miniskupinka okamžitě roztrhala a jak kdo vyběhnul na kopec, tak pak i doběhnul do cíle. Já tam vyběhnul jako druhej, vyždímal jsem na sebe houbičku, dal tři loky vody a šel na poslední pětku. Poslední třetina trati je dost houpavá a brdky dávaj zabrat. Musim říct, že posledních tak 200m stoupání do cíle už bylo dost na krev, ale i tak to šlo. Třetí pětka 24:13 to jen dokazuje. V cíli 1:09:58 bylo rozhodně nad očekávání.

Trochu horší bylo, že jsem byl spocenej na kost a díky lehkýmu vánku jsem pěkně klepal kosu. Nastydnout tejden před maratonem by nebylo moc dobrý a tak jsem tam poskakoval a čekal, až mi na sluníčku uschne tílko a trenky. Podařilo se, a když jsem slupnul guláš, tak jsem se rozhodl, že do Čelákovic už nepoběžím a radši jsem si zavolal odvoz a radoval jsem se z pěknýho času.

Takže nějaká výkonnost by tady byla, tak ten maraton snad bude bez větších krizí na pohodu. Už se těším, až budu čekat po maratonu na nádraží a dojít k vlaku bude nadlidskej výkon :-).

Výsledky tradičně tady.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, taky jsem bezel, teda poprvy, jako koneckoncu vsechny zavody...teprv s behem zacinam, pocasi bylo pekny. Ja dobeh necely tri minuty po tobe, a taky jsem spokojenej. Skoda ze bezelo fakt tak malo lidi. Doufam ze se nekde objevi alespon nejaka fotecka. Mej se a drzim palce na maratonu. S pozdravem Milan (sanctis).