pátek 15. února 2013

TRX – Make your body your machine

Dneska začneme bez větších okolků. Vědí to skoro všichni a ti kdo to nevědí, tak to dřív nebo později pocítí na vlastní kůži.

Myslím, že se skoro všichni shodneme, že když člověk jen běhá nebo dělá jen jeden sport, tak ve finále zjistí, jak hrozně neohebnej je a jak nepoužívané svalové partie leniví. Běh je zrovna krásným případem. Kdo jen běhá, tak má za chvíli takový nijaký ruce a ramena, břicho to taky není žádnej pekáč buchet a zádový svaly taky asi nebudou žádnej šlágr. Sice je to furt lepší než jen sedět za pecí ;-), ale nějaké doplňkové aktivity jsou běžci potřeba stejně jako praseti drbání. Já se sice považuju za triatlonistu, takže k běhu ještě plavu a jezdím na kole (sem tam ještě třeba inline, běžky, pivo, skákání v kotli na rockáči, …), ale co si budeme povídat, bez občasné posilovny to prostě nejde.
Tak například já jsem to ignorováním přiměřeného posilování onehdá dopracoval až do situace, kdy jsem ležel v bytě na podlaze a v zádech mě tak píchalo, že jsem nebyl schopnej pohybu a pomohly mi až cílené opichy za využití CTčka v nemocnici. Před pár lety jsem tady o tom psal několik spotů. A když mě tenkrát dali dohromady, tak jsem si u fyzioterapeutky uvědomil, jakou hroznou chybu jsem dělal, když jsem neposiloval a nezařazoval občas nějakou regeneraci v podobě masáže nebo sauny.

Tím posilováním samozřejmě nemyslím nějakej kulturistickej trénink, ale ideálně cvičení s vlastní váhou za využití lehce dostupných pomůcek. Prostě dneska trochu profláklej termín Core training. V minulosti jsem stále experimentoval s tím, co by mi nejlíp vyhovovalo. Zkusil jsem pilates, jógu, flowin až jsem našel pro mě to pravý ořechový. Nejlepší by bylo samozřejmě kombinovat co nejvíc aktivit, ale na to bohužel nemám čas a tak jsem hledal ten nejlepší poměr cvičebního efektu k vynaloženému času a skončil jsem u TRX.
Zatěžkávací zkouška. Jestli to teď vytrhnu ze stropu, tak si dlouho nesednu :-).
A jak v zimě všichni pořizujou novej matroš, tak jsem si řekl, že už mě nějak nebaví chodit na skupinový cvičení a pořídil jsem si tuhle švandu domů. Chvilku jsem byl na vážkách, jestli pořídit originál nebo jednu z imitací jako třeba Multitrainer od Insportline. Poslední dobou mě ale náhražky v jakémkoliv provedení nějak neberou a tak zvítězil originál.  Mělo to jen jeden zádrhel, jak to přidělat do stropu. Sice prodávají oficiální držák na strop, ale to se mi moc nelíbilo. Takže jsem naběhl do OBI a říkám paní, co stála u hmoždinek, že potřebuju něco, co navrtám do betonovýho stropu a udrží to sto kilo. Koukala na mě trochu vyjeveně a šla studovat katalog hmoždinek. No jestli tam neumřela, tak ho studuje dodnes. V Hornbachu byly jiný sekáči. Stačilo jim říct co, a už jsem měl jednu pěknou kotvu i s karabinou. Navrtat to do stropu a dotáhnout klíčem už byla hračka.

Co si v mládí nacvičíš ...
Takže jdeme na to, protože kdo by odolal tomu sloganu „Make your body your machine“, no ne? Budu to ovšem kombinovat i s klasickým cvičením na zemi, protože následující série videí se mi líbí náramně.
¨


 

 

12 komentářů:

Advid řekl(a)...

Tento týden jsem si to v posilce po běhu na páse zkusil a je o fakt cítít. Zároveň jsem to doporučil bráchovi - kancelářské kryse. :)

A uvažuji o pořízení domů. Ale originál za trojku fakt ne. :)

Majk řekl(a)...

Ojoj, jak me se z tohoto duvodu stejska po veslovacim trenazeru, zada me, jako kancelarske kryse co se cely dny hrbi nad notebookem, nebolely ani trochu. Prusvih je ze ten uz je opravdu drahej na to aby ho mel clovek doma, a stejne jako Renda nemusim nahrazky...:(

P.S.: Kluci vypnete si (oba)takovyto otravny opisovani kodu kdyz chci napsat komentar, je to neskutecna pruda...

Renda řekl(a)...

Majku, nevypnu to. Na podzim jsem to na pár dní vypnul a hned jsem měl v komentářích spamy. Ti roboti jsou hrozný mrchy :-)

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že Majk sice nemá čas na trénink, ale komentuje jako o život kde se dá. Tak hele frajere, oblíkni se a mazej ven :P

TRX dobrej, jak sme probírali po Vánocích. Akorát jsem se ještě nedokopal k jeho objednání :)

IM

Advid řekl(a)...

Majk: Taky tak. Zapnul jsem to až když se spamy začaly moc množit.

Majk řekl(a)...

IM: Tady me nekdo spehuje. 2 komentare a hned jak o zivot...:))

Tak povolte komentare jen pro ty prihlaseny k uctu google, myslim ze to slo.

Advid řekl(a)...

Majk: Ne, nejde to. Když dám možnost, že mohou příspěvky přidávat registrovaní uživatelé nebo Google uživatelé, ostatní si neškrtnou.

Není tam volba "Google users bez ověření".

Advid řekl(a)...

Majk: Blbě jsem to přečetl. To, co popisuješ jde, ale nechci nutit čtenáře k přihlášování do Google, pokud sami nechtějí.

Blondýna řekl(a)...

s TRX koketuji take.. dostala jsem od kamarada rucne delany podle originalu. Ovsem ten muj se "pridelava" pouze do zavrenych dveri - proste zo privres do dveri - neumim to dost dobre popsat :-)

Takze at nam to TRXkuje :-))

Renda řekl(a)...

V kopmletní TRX sadě je i upínák do dveří, ale asi bych se pořád bál, že mi někdo otevře :-)

12HonzaDe řekl(a)...

Vypada to zajimave, myslim, ze bych se zranil s pravdepodobnosti velmi blizkou k jedne..:). No ja to nakonec resim (relativne neoblibenym) veslovanim..:). Obcas je to desnej opruz se aspon 1-2x tydne k necemu takovemu odhodlat..:)
Jinak k tem spamum.. vzdyt jsi na bloggeru, tem ma jeden z nejlepsich filtu.. ty komentare jdou okamzite do spamu, o co jde? :)
Ja to tak mam nastaveny a zatim se do normalnich komentaru nedostal ani jeden spam.. A po case to vzdy vysumi..
Jinak ja se ted uz snazim na podruhe, pardon na potreti to tam dat spravne..:)
MSF! 12:)

Advid řekl(a)...

Jenže ti to přijde na mobil a ty se raduješ, že ti někdoo něco napsal (:D) a on to je spam. :)

Tak já to zkusím zrušit a uvidíme.