neděle 4. listopadu 2012

Pata, špička, celá noha

Občas se mě někdo zeptá, jakej je můj názor na běhání přes špičky nebo přes paty a posledně mě dokonce Advid v komentáři k článku vyzval, abych napsal svůj pohled na věc a reálné zkušenosti. Nu což, chtěli jste to, máte to mít J.

Mě osobně tedy dost udivuje, kolik na tohle téma už vyšlo článků a jak to jsou lidi schopný pak ve fórech rozebírat ze všech světovejch stran a hledat v tom snad nějakej tajem nebo prapůvod vesmíru. Já už to radši ani nečtu a řídím se zdravým rozumem.  A ten mi jako 80 kilovému pomalíkovi velí hodnotit to pouze podle dvou kritérií.

Zaprvé RYCHLOST běhu
Je snad jasné, že přes špičky má smysl běhat jen od chvíle, kdy je člověk schopen vyvinout patřičnou rychlost. Pohled na člověka co baletí po špičkách při 6min/km mi přijde lehce úsměvný, pokud tím tedy nesleduje něco speciálního, jako je třeba krátkodobé posilování lejteček. Mám takovej pocit, že ta hraniční rychlost by mohla být někde u 3:50 na kilometr, takže pro mě dlouhodobě nedosažitelné.

Zadruhé VÁHA běžce
A je snad zase jasné, že přes špičky má smysl pohybovat se pouze pro lehčí váhy. Opět, pohled na devadesátikilového špičkaře nepatří k těm oku lahodícím. O přetížených lýtkách a vazech ani nemluvě. Já mám 80, takže pro běh přes špičky opět mimo mísu. Ale osobně bych tu hranici viděl někde na 70kg.

Z výše uvedených bodů taky samozřejmě vyplývá, že si při mojí tělesné konstituci nebudu pořizovat ultralehké boty, co nemají na patě žádné odpružení, protože bych si tak vyrasil nohy, že na to radši ani nepomýšlím. Na skutečně rychlé běhy, kde jsem schopen dlouhodobě dopadat alespoň na přední část chodidla, mám Asics Gel DS Racer, které jsou tak akorát. Ale nejrůznější minimalistické výstřelky nejsou prostě nic pro mě.

Tedy shrnuto podtrženo, běhání přes špičky rozhodně smysl dává, ale jen u někoho, kdo si to může fakt dovolit. Pokoušet se běhat nějak násilně přes špičky nedává podle mě smysl, ono to přijde samo se zlepšujícími se výše zmiňovanými parametry. Nebo jste snad viděli nějakýho Keňana běhat přes paty? A Keňani jsou co? Lehký a zapeklitě rychlý J
No a nakonec se musím přiznat, že i já si dám třeba pár úseků přes špičky, ale to hlavně z důvodu abych si zablbnul a podráždil trochu lýtka. Rozhodně ne z důvodu, že bych se chtěl přesvědčit, že někdy uběhnu přes špičky pět kilometrů.

18 komentářů:

R V M řekl(a)...

Rychlé, krátké, výstižné.
Jsem zvědav, jesti tě nějaký minimalista "ztrestá" za kacířský názor.
Můje stanovisko je jasné: 86 kg :)

Advid řekl(a)...

Díky. :)

Serža řekl(a)...

lajk :-)

12HonzaDe řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
KN řekl(a)...

Já jinak než ve VFF a naboso neběhám. A to mám celkem slušnou kilometráž. A i při těch rychlostech kolem 6:00/km mi to přijde naprosto přirozené.

No, ale každý jsem jiný a každý má nějký přístup...

R V M řekl(a)...

KN:
já dát maraton pod 3:15 ve VFF, tak s bosoběhem také experimentuju.
Patříš do kategorie Keňanů :-)

Martina řekl(a)...

Mne to proste neda, musim to sem napsat: Beham tempem i pes 7:00 na km a vazim faakt hodne. A beham pres predni cast chodidla. A ma to pro me velky smysl! Mam takovou techniku, pri ktere me ta lytka a ani nic jinyho, na rozdil od behu pres patu v botach, neboli. Takze si dovoluju tvrdit, ze je jedno, jesli a jaky mas boty a kolik vazis a jak rychle behas, ale o tom, jakou mas techniku - at uz pres patu, nebo pres spicku, oboje muzes delat milionem zpusobu, ktery se zasadne lisej.
P.S.: Souhlasim, ze asi vypadam pri behu smesne a spousta lidi si tuka na hlavu. Ale to neni muj problem ;)

12HonzaDe řekl(a)...

2 summer: se vsim muzu souhlasit, jen s tim, ze vazis hoodne se fakt neda!!!:) ... Kam to ten svet speje? Mlady hezky, stihly holky vazi hodne? OMG!, :)
Ze stejnych duvodu zase ja neresim cistotu sveho stylu (o jinych uz vubec nemluvim), protoze sam nevim jak kdy beham. proste beham:). ty jsi skvela, ze jsi dokazala zacit pomalu, peclive, stylove a naboso.. At se dari! 12:)

Anonymní řekl(a)...

Rendo, chce se mi napsat, že říkáš blbosti, ale nebudu takovej sprosťák :-) Má osobní zkušenost: přes přední část chodidla běhám SKORO pořád a techniku udržím nejlépe při rychlostech 5:00-6:00, naopak při tebou uváděných 3:50 mě to nejde tak snadno a často se automaticky vrátím k dříve naučenému patoběžectví (např. minule jak jsem se potkali v Českém Brodě). Bez odpovídajících bot to ale nemůžeš pořádně vyzkoušet, takže bych doporučil nejprve zkusit a pak hodnotit.
:-)
Anonymní Láďa S.

Anonymní řekl(a)...

Jakožto "mlátič pat" říkám, že prostě každej běhá nějak a na mladou Beshirku se prostě kouká hezky, i když běží stejně rychle jako já :-) Jinak zastávám názor jako ty, Rendo - jedině při sprintu, v extra prudkým kopci nebo 10kroků "pro diváky". Kdo se naučí přes špičky, budiž, my paťáci se nepřeučíme. Honza H.

Anonymní řekl(a)...

Honzo, na mladou Beshirovou nekoukej, vžyť eště ani nemá občanku :-)
-LS-

Renda řekl(a)...

Musím se přiznat, že když jsem tohle psal, tak jsem čekal, že se mi tady spustí menší flame war a že trhnu svůj rekord v počtu komentářů. Ale jak to vypadá, tak v celém našem sportovně blogovacím prostoru komentují jen věrní a nikdo jiný. A to si to už přečetlo přes 150 lidí.
Ale jsem rád, že se špičkaři ozvali. Alespoň je vidět, že styl si každý volí a piluje sám podle toho, co je mu nejbližší.
A věřte mi, že třeba vidět při běhu Jirku Milera, tak to je krása.

Jimmi řekl(a)...

nkBehával som cez päty, teraz sa snažím cez špičky. S tvojim rozdelením súhlasím, najmä tempovým, s ohliadnutím na vlastnú skúsenosť. Prvé výbehy cez špičky som si pripadal akoby som sa učil chodiť, no pomerne rýchlo sa to učesalo. Občas došlap striedam ohľadom odľahčenia kolien ,alebo achiloviek.

Anonymní řekl(a)...

Na bezvaběhu se autor diskuze pod článkem neúčastní, tak to švihnu ještě sem:

Opravdu by mě zajímalo, čím jsou všechny podložené závěry, ke kterým se v článku došlo... Tohle generalizování může hodně lidem v důsledku akorát ublížit, ať už fyzicky, nebo jinak.

Limit 3:50/km pro běh přes špičku je hodně, ale hodně úsměvný a jak při tom člověk vypadá, to nebude o tom, jak dopadají jeho nohy, ale jak si s tím poradí celé tělo. Dobře zvládnutý styl běhu způsobí krásný ladný a plynulý pohyb a je jedno, jestli se běží 3:30, nebo 6:30 na kilometr.

Vůbec se mi nelíbí ani striktní odsouzení podle hmotnosti, pro těžší běžce je kolikrát adekvátní změna stylu jedinou možností, jak ochránit pohybově opěrný systém.

Abych nebyl rovnou odsouzený z minimalistické zaslepenosti musím říct, že minimalismus jako takový a hlavně sektářství specifický pro vyznavače VFF nemám vůbec rád. V botníku mám několik bot s různým rozdílem pata/špička od nejmíň tlumených krosovek s 3mm až po objemové silničky s 12mm. A běhat přes špičku se dá ve všech víceméně stejně.

Vítek Kněžínek

Renda řekl(a)...

Vítku, všechny závěry jsou podloženy jen mým názorem na věc a pozorováním sebe a světa kolem. A tak je to i na začátku akcentováno. Absolutně nepopírám, že se v každé tlupě najdou jedinci, kteří se vymykají normálu, tak už to na světě chodí. A tak po špičkách občas pravděpodobně běhají i stokiloví běžci rychlostí 6:30. Ale neber mi, že člověk co běží 6:30 na km po špičkách vypadá normálně :-). Můj blog čtou určitě jen samí rozumní lidé, kteří o věcech přemýšlí a tak bych se nebál, že by hrozila někomu fyzická a natož, jak se obáváš, nějaká jiná újma. Nicméně každý názor je důležitý a jsem rád, že zde zazněl.

Anonymní řekl(a)...

V reakcích na tvůj článek se diskutuje, zda je lepší běhat přes patu nebo přes špičku. A co takhle celá noha. Moje teorie je následující - do kopce běžím přes špičku,z kopce přes patu a po rovině dopadám na celé chodidlo. Jenom to v některých botách trochu pleská. Když jsem viděl videa z havajského Ironmana, tak např. trojnásobný vítěz Craig Alexander běží maraton velmi elegantně a dopadá na celé chodidlo.

Renda řekl(a)...

Jasně, na jednom zahraničním webu jsem viděl zpomalené záběry elity z Havaje. Je to tak jak píšeš. Pohyb vypadá elegantně (aspoň u některých :-)) a je maximálně efektivní. Ani to tak nevypadá a běží zatraceně rychle.

Anonymní řekl(a)...

"... a po rovině dopadám na celé chodidlo."
...ale to přeci je ta nejhorší varianta. Neuplatní se při ní ani zapružení kotníku, ani přenos rázu do patařské kolébky.
Kompromisní řešní v tomto případě vůbec považuji za naprostou hloupost.