úterý 2. října 2012

Import souboru GPX do Garmin Forerunner 910XT


Před nedávnem jsem se pořádně vyvztekal, když jsem potřeboval do hodinek nahrát trasu staženou z internetu ve formátu GPX. Googlil jsem, zkoušel jsem a furt nic. Až jsem, po vstřebání několika rad od znalců, našel tuhle zaručenou cestu jak na to. Tak se to snad někomu taky hodí.
Základní znalost spočívá v tom, že jako GPX soubor může figurovat buď soubor typu GPX Track nebo GPX Route. Oba mají stejnou příponu .gpx, takže od sebe nejdou na první pohled rozeznat. V drtivé většině případů, pokud si z internetu stáhnete/vyexportujete nějaký GPX soubor, tak je právě typu GPX Route.
Podle dokumentace na stránkách Garminu je cesta zhruba následující. Nahraj GPX manuálně do Garmin Connect a pak vytvořenou trasu exportuj přes ANT+ agenta do hodinek. Jen tam kluci zapomněli připsat jednu důležitou věc a to, že Garmin Connect naimportuje jen typ GPX Track, který obsahuje i informace o časech a bůhví o čem ještě. Tedy přesně ten druhej než se dá stáhnout z internetu. Co s tím?
Start: Máme na disku stažený soubor s příponou .gpx a nevíme jakého je typu, zda Track nebo Route. Chceme trasu v tomto souboru dostat do hodinek.
Poznámka: Radši se ani nepokoušejte v názvech souborů, aktivit a tras používat diakritiku. Mohli byste se dočkat jen dalších komplikací.

1.       Otevřeme si Garmin Connect (dále jen GC) connect.garmin.com a po přihlášení použijeme tlačítko Upload vpravo nahoře (viz Obrázek 1). V dialogu pro import vybereme Manual Upload a vybereme GPX soubor na disku. Pomocí tlačítka „Upload activities from file“ se pokusíme nahrát data z GPX souboru do GC.

2.       Pokud náš pokus skončí hláškou „Some activities could not be created“ (viz Obrázek 2), tak máme na disku právě soubor typu GPX Route a musíme ho nedříve zkonvertovat do formátu GPX Track. Pokračujte tedy dalšími kroky. Pokud byl náš pokus úspěšný, máme štěstí a pokračujeme rovnou krokem 5.

3.       Ke konverzi typu GPX souboru použijeme šikovný univerzální převaděč na stránkách GPSIES www.gpsies.com (viz Obrázek 3). Zde je důležité vybrat výstupní formát GPX Track. Převaděč, pak transformuje GPX Route na GPX Track s tím, že potřebná data, jako třeba datum záznamu, nastaví na defaultní hodnoty. Transformovaný soubor si uložte na disk a zopakujte bod 1. a 2. s tímto novým souborem. Nyní by již mělo vše proběhnout hladce.

4.       Po importu najdete naimportovanou aktivitu až na konci seznamu aktivit (viz Obrázek 4). To proto, že při konverzi z GPX Route na GPX Track bylo doplněno datum 1.1.2010 a zároveň je aktivita pojmenována jako Untitled. Tady můžete narazit na problém, kdy už jednu takovou aktivitu máte v GC vytvořenou z minula. V tom případě vás GC při importu upozorní, že aktivita už existuje. Smažte tu starou a proveďte import znovu.

5.       Zobrazte si detail aktivity a uložte si jí pomocí tlačítka „Save as Course“ jako trasu (viz Obrázek 5). Vznikne vám nová trasa v seznamu tras podle toho, jak jste si jí pojmenovali.

6.       Detail trasy si zobrazte ze seznamu existujících tras a odešlete si ji do hodinek, přesněji řečeno do ANT+ agenta, který ji poté doručí do hodinek, pomocí tlačítka „Sent to Device“ (viz Obrázek 6).

7.       Posledním krokem je zapnout hodinky, strčit ANT+ tyčku do USB portu a počkat až se trasa pomocí „mikimauze“ přenese do hodinek.

8.       V hodinkách v menu Mode/Training/Courses/ si už jen zkontrolujeme, že tam trasu máme (viz Obrázek 7).

Tak a jsme na konci. Teď už si trasu můžeme vybrat a nechat se podle ní od hodinek navigovat buď na slepé mapě, nebo za pomoci obrazovky s kompasem. A nebo jí můžete zase z hodinek smazat, to už je na vás J.
P.S. Objevil jsem ještě jednu metodu pomocí starého garminího Training Center, ale protože to je už trochu historický software, tak postup neuvádím, ale jde to.


Obrázek 1 - Manuální upload GPX souboru


Obrázek 2 - Neúspěšný upload GPX dat


Obrázek 3 - Konverze GPX souboru


Obrázek 4 - Uploadovaná aktivita z GPX souboru


Obrázek 5 - Uložení aktivity jako trasy


Obrázek 6 - Export trasy do hodinek


Obrázek 7 - Naimportovaná trasa v hodinkách

5 komentářů:

Advid řekl(a)...

I ty brute.:) Stačilo na něm blogu zadat hledání "navigace" a měl bys to.:)
Později jsem objevil programek,který umí převést gpx rovnou do crs, čímž odpadne otravný krok s prevodem v gpsies.

Renda řekl(a)...

Jo Davide, ten tvůj navigační spot znám důkladně už z minula. Ale problém byl v tom, že jsem měl furt na vstupu tu GPX Route, tudíž jsem byl v kopru. A to jsi tam jaksi neřešil :-)

Advid řekl(a)...

Ale postup s GPSies tam mam to ti převede jak track,tak route na to co chces,ne.Já chtěl jako výstup course. No tak hlavně,že to nějak jde.:)

Advid řekl(a)...

Rendo, napiš prosím něco o běhu přes špičky. Svoje zkušenosti s přechodem a tak.

Martin Blokša řekl(a)...

Ahoj, moc diky za toto... resil jsem stejny problem. Super navod.