čtvrtek 17. května 2012

Furt ty zadělaný brejle

Dneska to bude o něčem ryze praktickém. Taky se vám na kole stává, že půl hodiny po startu máte brejle zasraný jak jetel od potu? Že ne? No mě teda jo a tak bych vás rád poprosil o vaše rady a finty jak to řešit.

Scénář je vždycky stejnej. Jak se začnu potit, tak se postupně nacucává ten molitan na čele, co dělá výstelku cyklopřilby a hned jak se nasosá za hranici jeho sosací kapacity, tak mi začne kapat (co kapat, téct proudem) pot všude možně a hlavně samozřejmě na skla brejlí. Takže když je teplo, tak klidně po půl hodině nic nevidím, musím zastavit a řešit to. Jenže to se dá při vyjížďce, ale rozhodně ne při závodu.

Někde jsem odkoukal, že si lidi v předklonu na kole přimáčknou předek přilby k čelu a tím vymačkaj přebytečnej pot pryč. Chce to trochu trénink, aby si člověk nezacákal brejle ještě víc, ale na chvíli to pomůže. Jenže to není dostatečně použitelný řešení. Pak jsem taky vysledoval, že si skla z vnitřní strany často upatlám mokrejma řasama. Stačí si brejle lehce posunout dopředu a chvíli to vydrží. Jenže to zase musím koukat striktně dopředu. Jak skloním hlavu, abych zkontroloval, jak mám zařazeno nebo co bidon, tak mi tam nateče pot z helmy a jsem zase v čudu. Tenkej šátek pod přilbu taky nic neřeší, protože celou situaci jen lehce oddálí a to jen do okamžiku než se sám nacucá. Nehledě na to, že v létě to ještě hřeje hlavu.

Tudíž po chvíli vidím skrz brejle asi tohle

Tedy je vidět celkem pěkný kulový

Jediný co se pak dá dělat je strčit brejle do dresu a riskovat srážku s roháčem a nebezpečí vypíchnutí oka. Nebo mi tuhle při protivětru tak nafoukalo do očí, že mě pak v noci škrábaly. Tak já už nevím co s tím.

10 komentářů:

12HonzaDe řekl(a)...

Jako brejlatej clovek tuhle diskusi budu bedlive sledovat. My, co mame deset dioprii ty bryle jednoduse odlozit nemuzeme ani pri chuzi, natoz pri behu, o jizde na kole nemluvim:).
No ale mozna taky ted chapu moje pragmaticke rozhodnuti, ze na kole jezdit nebudu:), tohle s myma brejlema by byla smrtici kombinace:)
At se dari! 12:)

Martina řekl(a)...

Ja te nepotesim, mne se to teda nestava! :)) Asi jezdim s malym nasazenim.

Advid řekl(a)...

Řeším to čelenkou a to už musí být jó vedro, aby to nepobrala. A zrovna na závodech docela bývá. :) Pak se s tím nedá nic dělat nic jiného, než nadzvednout přilbu a otřít rukoou.

AprilRuns řekl(a)...

Pred nekolika lety jsem si zapomnela brejle v letadle ("Zkontrolujte dobre hlavne ulozne prostory v operadle sedadla pred sebou...") a nejakou velkou nahodou/zazrakem jsem tak nakonec vylecila svoji mensi slabozrakost sokem. V nasi rodine jsou jinak brylati vsichni. Reseni, ktera pouzivaji, se deli do 2 skupin: 1. satek/celenka (maminka a dalsi clenove rodiny, vyhybajici se velkym rizikum a rozhodnutim); 2. laserova operace kratkozrakosti (bratr a ostatni odvazlivci). Citim s Tebou.

Anonymní řekl(a)...

Brýle mám dioptrické, takže je nosit musím a nutností je rovněž čelenka, a to jak na běh, tak na kolo. Nevýhoda je, že ve vedru se hlava s čelenkou a ještě přilbou moc nevětrá. Řeším to tak, že např. loni na Mamuthmanovi jsem musel skrz přilbu zhora na hlavu vystříkat lahev vody, abych se aspoň nějak ochladil. Ale brýle se mi nešpiní. Martin M.

Kutya řekl(a)...

Jako Advid.. celenka mi pomaha.

K. G. řekl(a)...

V lékárně se dá koupit krém proti pocení a dá se tím máznout čelo. Pomůže to. Ale nemůžeš to používat 365 dní v roce.
Mám za sebou laser (15 let) a jsem šťastná. Ale na kolo si brýle beru taky - sluneční. Jenže se mi nepotí tolik čelo. Příšerně se mi při sportu potí ruce - hlavně hřbety - proto nesnesu cyklistické rukavice.

Anonymní řekl(a)...

Pomůže něco pod přilbu (nebo shodit 20kg :D), ale při závodě prostě vidíš stejně kulový, do kopce si brýle píchat do helmy nebo jako já za bowden brzdy, nicméně zasraný budou vždycky ... Honzis

Renda řekl(a)...

Jo jo, tak já zkusím tu čelenku pod helmu a uvidíme. Nebo že bych radši shodil těch 20 kilo? :-)

Serža řekl(a)...

jako Advid - používám čelenku a stává se mi tak sotva 2x do roka, že to nepobere
spíš mívám problém s mlžením, když je vysoká vlhkost vzduchu a nešikovná teplota...navíc u brejlí s dioptrickým klipem se to otírá obtížně