čtvrtek 17. února 2011

Ten spinning, no nevim nevim

Tak jaro už klepe u sousedů na dveře, a než dojde až ke dveřím našim a vytáhneme kola ze sklepa nebo sneseme z půdy (jestli je tam ovšem přes zimu někdo neukrad), tak je potřeba se na to venkovní ježdění trochu připravit. Trochu otlačit patřičné partie a vyhnat žampiony z cyklotreter. Jsou jedinci, co jezdí venku na kole i v zimě hlava nehlava, led neled, sůl nesůl a bez kola by nevydrželi ani dva dny. Ale to teda rozhodně není můj případ. Vždycky pěkně v listopadu naposledy projedu horáka a silničáka a pak šup s obojím na háky a dopřát jim hluboký zimní spánek. Samozřejmě, že si pak maluju na růžovo, jak přes zimu budu doma jezdit na rotopedu vostopéro. Jenže každý ví, jak to pak dopadne. Takže letos jsem na rotoped vlezl asi tak třikrát. No a to se pak není čemu divit, že mě tak někdy v únoru začne znepokojovat myšlenka, že by teda už opravdu bylo potřeba ty nohy začít občas točit, jinak by bylo ztrapnění při cyklo vyjížďkách jistotou. No a taky jsem se letos přihlásil na Krušnomana a tam to bude teda asi vostrý.

A tak jsem zase začal minulý týden chodit na spinning. Jen si nejsem jistej, zda jsem dostatečně přesvědčenej, že to je to pravý ořechový a tak si to tady trochu sesumíruju a možná mi k tomu pak budete chtít napsat nějaké komentáře.


Tak jako obvykle je až na prvním místě cena. Hodina téhle taškařice se tradičně pohybuje něco mezi 100-120 finančních jednotek. To je tedy taková skoro konstanta a nic moc s ní nejde hnout. Mě se tedy třeba povedlo na nějakém slevovém serveru zakoupit pár lekcí do YMCAy a na Vinohrady s příjemnou 50% slevou, takže jsem letos za vodou. Ale jinak kilo za hodinu mi přijde tak akorát, když se tam člověk může i osprchovat a vyčůrat a ještě mu u toho zahrajou.

Další faktor je hardware, na kterém se skotačí. Jeho kvalita je tedy dost proměnlivá, ale zdá se mi, že za poslední dva roky ty nejhorší rozhrkaný kousky zmizely a je to už celkem v pohodě. Špicózní stroje mají v AXE, ty ukazujou všechno možný a když máte hrudní pás, tak zobrazujou i TF. Ale ono spíš než o HW je to o tom člověkovi vpředu, co dělá DJje a pokřikuje na poddané, kam mají otočit šroubem a jak mají na HW skotačit.

Pak tu máme to nejdůležitější a to je instruktor. Zažil jsem jich už celkem dost, a protože chodím hopsat téměř výhradně brzo ráno, tak mám už skoro dojem, že na ranní hodiny se nasazují spíš taková lightweight děvčata, než pořádní hardcore harcovníci. Je mi jasné, že s odježděnými lekcemi se může instruktorům do ježdění trochu vkrádat rutina a asi taky není jednoduché se pokaždé na hodinu pořádně nažhavit, ale občas mi to takhle po ránu přijde dost mdlé a bez šťávy. Kupodivu je mi celkem jedno, co instruktor pouští za muziku, když to nejsou zrovna úplné úlety, ale je potřeba, aby k nám alespoň občas pronesl i nějakou delší instruktáž než jen „A teď bude kopec v sedle, a teď bude running a pak si dáme tři minuty kopec ze sedla“. Chce to ty lenochy zákaznický před sebou pořádně burcovat a nenechat je ani chvilku usínat na vavřínech jak jim to dneska příjemně ubíhá.

A co se mi na tom spinningu teda nezdá? Tak třeba nejsem vůbec přesvědčenej o tom, že to má nějakou skutečně konkrétní spojitost s cyklistickou výkonností. Loni jsem spinningoval jak blázen a když jsem pak na jaře vlezl na kolo, tak mi stejně málem upadly nohy. Prostě jiný svaly, jiný dejchání, jinej pohyb. Kdybych nespinningoval, tak by to asi bylo horší ale stejně to žádná liga nebyla. Tak teď teda beru spinning spíš jako takovou pěknou aerobní hodinovou aktivitu, u které se člověk alespoň pořádně zapotí, rozpumpuje a pokouká po děvčatech.

Taky se mi jako technicky založenému individuu nelíbí, že ty spinnery neukazujou třeba watty nebo ukazatel zátěže a každej jede s takovou zátěží kolik se mu líbí. Mě prostě vadí, že když instruktor řekne, že se pojede kopec a máme si přidat pořádně zátěž, že třeba nevím, kolik tam má on a kolik přesně si mám naložit já. Kdyby se to dalo nějak kvantifikovat a všichni měli podobně, tak by to hned dostalo jinou šťávu.

No a nakonec to nejbolestivější. A tou je hrozně omezená sada „triků“ co tam jdou provozovat. V podstatě je to jen rovinka v sedle, kopec v sedle, kopec ze sedla, skipping a jumpy. To se nějak prohází a šmitec. Muzika to moc neovlivňuje a mě to po takových šesti seancích už přestává bavit. To zlatý plavání, tam se může aspoň člověk potopit nebo zablbnout, ale tady?

Jo a ještě musím podotknout, že občas se dostaví nějakej specialista, co si půl roku nepral tričko a trenky a při hopsání ještě prdí takový ty tichý indiány, co zabíjej nejvíc a to pak teda třikrát fuj.

Tak jak to teda vidíte vy? Co je to tajemné, co vás zapálené spinningáře motivuje k tomu jet už po tisící kopec v sedle a pak hned skočit na running? Já už spinning beru spíš jako takové příjemné zpestření zimní přípravy než cílenou cyklistickou přípravu. A popravdě od toho ani nic kromě pořádně propoceného trička nečekám a po pár týdnech mě to už kolikrát nebaví. Ale to naštěstí už většinou přijde jaro a kolo venku a pivo na zahrádce. No už aby to bylo.

13 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Mám zkušenosti jen s rotopedem a to vím, že když jsem pak na jaře sedla na kolo v reálu, málem jsem zdechla - prakticky se to neprojevilo, neměla jsem ani výdrž ani nic.

A ty věci kolem, ta nevyprané trika apod., to má člověk i v posilovně, to je vážně hnus, velebnosti

Martina řekl(a)...

Taky me pobavili tichy indiani :DD

Anonymní řekl(a)...

ahoj.popsal jsi to přesně-mam z něho taky smišené pocity. já chodim na spin+krank hlavně kvůli dobrému poměru cena/čas/výkon, nicméně jsem veeeelmiii vybíravá co se týká instruktorů-jak říkáš, instruktor dělá hodinu. mám jich pár vybraných a na jiný nejdu.
v podstate chodim na hodiny, kde jede vetsina chlapu a par holek. kdyz pred hodinou vidim frontu blondynek v ruzovych tricenkach tak jdu domu.-tim nechci nikoho urazit,ale souvisi to s tim pridavanim zateze-to me taky tak nejak nevyhovuje-sice vsichni absolvujem stejnou hodinu, ale kazdy v podstate s uplne jinou zatezi=vysledkem - ja propotim 3 tricka a 2 rucniky a holcenky si jen upravi make-up a ja se mezi nima citim tak nejak nepatricne. efca :)

Anonymní řekl(a)...

Mne to proste nebavi. Jediny zajimavy tam jsou ty buchty. Radsi pridam pres zimu beh a plavani a o vikendu bezky nez se dusit ve fitku. S kolem pak zacnu az v dubnu a stejne ho koncem zari uz mivam plny zuby, takze neni kam spechat. vtt

Anonymní řekl(a)...

A co má říkat takový instruktor? Dá to práci, abych neupadla do stereotypu, je to pořád dokolečka. Naštěstí jezdím už jen jednu lekci týdně, víc času nemám. Podle mého manžela (rovněž instruktora a zároveň vášnivého cyklisty) se věc má takto: naprostá většina času, kterou na kole venku strávíš, jedeš v sedle, což se se spinningem nedá srovnat (musel bys vynechat všechny srandy, co se jedou ze sedla - runningy, kopce, skoky...). Navíc teď v zimě, kdy je potřeba najet nějakou vytrvalost, je hodina spinningu skoro "o ničem" (co vím, tak se nejede ani celá hodina, ale cca 45min...), na víc hodin po sobě bys musel být psychycky odolný. Nejsem příznivcem pohybu v uzavřeném prostoru, proto, jak to půjde honem ven :-). Jitka Stehlíková

Hana Navrátilová řekl(a)...

na spining mi nesahejte :-) ! konstatni "pocasi" spinningoveho salu, zadny vitr, mouchy, auta, muzika, propocene tricko. ze tam jsou prasata v cpicich dresech ... na takove narazi clovek i jinde. hanice

Anonymní řekl(a)...

Mně se taky spinning líbí, díky němu jsem začala sportovat a pak i běhat. Když jezdím na kole, rotopedu co mám doma, tak jen v sedle a na spin.kole můžu variabilněji. Snažím se si tu většinou 3/4 hodinu co nejvíc užít (za ty prachy) a neflákat to. Podle toho, jak to cítím, tak se snažím trénovat srdce atd. v zátěži, protože při normálním běhání tohle nenatrénuju. Bohužel po pár letošních lekcích jsem toho nechala, jelikož mi to opět rozhodilo bederní část zad, kyčle.
mapo

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Rendo a ostatní respondenti taktéž. Moje reakce jakožto letitéto pra-instruktora spinningu by mohla být sáhodlouhou obhajobou tohoto sportu, ale také potvrzením některých vašich výtek. Ale zkusím to jinak. Všichny, kteří jste přispěli svým cenným názorem k tomuto tématu zvu na svou (ranní či podvečerní lekci spinningu), abych se Vás pokusil přesvědčit, že ne všichni instr. jsou vyhasnutí tlučhubové, co jen pouští muziku a představují následující úseky. Do placu dávám nabídku 1 lekce za polovic ceny (plné vstupné 130,-), beznadsázky špičkový sál, nové NXT spinnery, mých 8 let praxe na stupínku a možnost bez skrupulí zhodnotit vaši zkušenost. Prosím, NEJSEM majitelem a provozovatele, pouze řadovým instruktorem, kterého i po těch letech spinn baví a vidí v něm dobrý tréninkový nástroj. Nedělám to profi, jinak miluju kolo venku a tuze rád běhám.

Kdo se nebojí svou avizovanou zkušenost ke spinnu konfrontovat na mé lekci, napište mi mail na: janacekjan@seznam.cz, kde se omluvíme, jak tu slevu uplatníte. Centrum je v Radlicích (2min. chůze od metra Radlická), více info na www.spinning-radlice.cz

Nevnímejte to prosím jako nějakou trapnou agitku. Těším se na vás i váše názory.

Honza

Honza řekl(a)...

Ahoj Rendo a ostatní respondenti taktéž. Moje reakce jakožto letitéto pra-instruktora spinningu by mohla být sáhodlouhou obhajobou tohoto sportu, ale také potvrzením některých vašich výtek. Ale zkusím to jinak. Všichny, kteří jste přispěli svým cenným názorem k tomuto tématu zvu na svou (ranní či podvečerní lekci spinningu), abych se Vás pokusil přesvědčit, že ne všichni instr. jsou vyhasnutí tlučhubové, co jen pouští muziku a představují následující úseky. Do placu dávám nabídku 1 lekce za polovic ceny (plné vstupné 130,-), beznadsázky špičkový sál, nové NXT spinnery, mých 8 let praxe na stupínku a možnost bez skrupulí zhodnotit vaši zkušenost. Prosím, NEJSEM majitelem a provozovatele, pouze řadovým instruktorem, kterého i po těch letech spinn baví a vidí v něm dobrý tréninkový nástroj. Nedělám to profi, jinak miluju kolo venku a tuze rád běhám.

Kdo se nebojí svou avizovanou zkušenost ke spinnu konfrontovat na mé lekci, napište mi mail na: janacekjan@seznam.cz, kde se omluvíme, jak tu slevu uplatníte. Centrum je v Radlicích (2min. chůze od metra Radlická), více info na www.spinning-radlice.cz

Nevnímejte to prosím jako nějakou trapnou agitku. Těším se na vás i váše názory.

Honza

Renda řekl(a)...

No Honzo, to je slovo do pranice. Zkusím sehnat pár oveček ce sešlo ze "správné" cesty a necháme se určitě rádi přesvědčit o té správné cestě.

Advid řekl(a)...

Já mám spin kromě běžek v krutých mrazech jako jedinou alternativu kola (trenažér doma je ještě větší blbárna) spolu s běžkama. Jezdil jsem i venku, ale běžky jsou lepší.

A beru to jako přípravu na kolo, proto vynechávám všechno, co na kole neexistuje - skoky, držení v divných pozicích, jízdu ze sedla, kde máte mít zasek těsně nad sedlem apod.

Running občas dělám, protože to bolí a co bolí to sílí, ale občas ho taky bojkotuju.

Některé hodiny jedu podle instruktora, některé (vzhledem k celkové týdenní stavně tréninku) jedu na půl plynu a dvouhodinovky jezdím většinou tak, že první hodinu si jedu svoje bez ohledu na ostatní - třeba 10 minut jedu v sedle, pak se mi líbí písnička, tak jdu ze sedla, ale pomalu a jsem nahoře třeba 4 písničky, pak zase ležím na hrazdě dokud mě to nebolí a tak různě. A druhou hodinu jedu podle instruktora, přičemž ke konci mívám dost a tiše umírám. :-)

Jitka Sečková řekl(a)...

My chodili na spinning docela pravidelně. Skvělej instruktor - bývalý závodník na dráze, zabijácký tempo a zátěže. Teď máme ale doma trenažer a tak jezdíme na něm. Přeci jen, spinning je opravdu něco jiného. :-)

žužu řekl(a)...

No tak to je jako konec s tím prděním :-D osobně mám spinning docela ráda, protože je to snad jediný "sport" kde jsem s ostatníma lidma :-) jinak všechno dělám sama :-)